A húsgombóc határozottan fokhagymás, a leves forró, tárkonyos, jó sok sárgarépával és zöldborsóval készült. Ki fázik ezek után?
Hozzávalók: 6-7 sárgarépa 2-3 fehérrépa (lehet petrezselyemgyökér, de paszternák is) 15 dkg zöldborsó 1 fej vöröshagyma 50 dkg darált sertéshús 5-6 gerezd fokhagyma 1+1 tojás 3 evőkanál tejföl 1 evőkanál zsemlemorzsa liszt só olaj és rengeteg tárkony (ha nincs friss, apróra vágott, jó a szárított is)
A sárgarépát és a fehérrépát felkarikázom. A nagyobb répákat először felezem, negyedelem és úgy darabolom fel. Olajat hevítek és rádobom a zöldségeket és addig kevergetem, amíg a sárgarépa ki nem adja a színét. Ezután felöntöm vízzel, 2-3 literrel, teszek bele sót és egy fej vöröshagymát és lassú tűzön legalább 1 órát főzöm. Beleteszem a zöldborsót (télen fagyasztottat) és megfőzöm a levesben. A darált sertéshúst összedolgozom a zúzott fokhagymákkal, csipet sóval, 1 tojással és 1 evőkanál zsemlemorzsával és egy apró gombócokat gyúrok. Nagyjából egyformákat… A tojást kikeverem 2 evőkanál liszttel, 1 teáskanál tárkonnyal és annyi vízzel, hogy sűrű galuskatészta legyen. A lobogó levesbe egyesével beleteszem a húsgombócokat, óvatosan megkeverem, majd beleszaggatom a tárkonyos galuskákat. Amikor a galuskák és a húsgombócok feljönnek, főzöm kicsit, nagyjából 10 percet, majd kiveszek egy gombócot és megnézem belül is átfőtt-e. Ha igen, 1 evőkanál lisztet összekeverek 3 evőkanál tejföllel és 1 púpos teáskanál tárkonnyal, majd a tejfölre 2-3 merőkanál forró levest szedek és simára keverem. A tejfölös cuccot a levesbe öntöm és felforralom. Egy tányérnál nem lehet abbahagyni. Kevés, friss citromlé jót tesz neki…