A rebarbara pite különleges és nagyon finom desszert, egyszerűbb, pillanatok alatt összedobható verziója a rebarbara crumble.
A rebarbara
Idén újra van a kertünkben rebarbara és végre megint süthetek rebarbarás sütiket. Az első, amit sütöttem – és amiért tulajdonképpen a rebarbarát vetettem, azon kívül, hogy egy gyönyörű növény – a fordított rebarbarás pite, azaz a rebarbara crumble.
Néhány dolog, amit a rebarbarától tudni érdemes:
– Egyszerűen nevelhető, de nagy levelei miatt nagy helyre van szüksége – Évelő – Csak a levélszára (levélnyele) fogyasztható (üzletekben általában csak ezt árulják) – A rebarbara levele mérgező, nem fogyasztható – A rebarbara levélszára lehet pirosas, rózsaszínes és zöld is. Ízben nincs jelentős különbség a szín miatt, de minél pirosabb, annál szebben színezi az ételt. – A rebarbara íze savanykás, ettől függetlenül jól áll neki a citrom, illetve nem szabad tőle sajnálni a cukrot.
Rebarbara crumble recept
Hozzávalók: 30-50 dkg rebarbara levélnyél 20 dkg liszt 15 dkg + 1 evőkanál cukor 12 dkg vaj fél citrom reszelt héja
Egy tűzálló tálat kivajazok, majd beleteszem a feldarabolt rebarbarát.
A lisztet a cukorral, a vajjal és a reszelt citromhéjjal összemorzsolom.
A rebarbarát megszórom 1 evőkanál cukorral, majd befedem a vajas-lisztes-citromhéjas morzsával.
190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 45 percig sütöm. Ezalatt a morzsa a süti tetején aranybarnára pirul, a rebarbara pedig megpuhul, sőt ha bőségesen van rebarbar a sütiben, akkor a rebarbarás szósz felbugyog a tészta repedései között.