Senkit ne ijesszen el az a tény, hogy ennek az ételnek az elkészítése közel 3 óra, mert ebből az előkészítés csupán fél óra, a többit a sütő dolga. Minél öregebb vagyok, annál jobban szeretem a hosszan főzött ételeket, egyetlen kikötésem van: ne kelljen ott állnom a “fazék” mellett. A cukkinis pürét a férj először gyanúsan méregette – Miért kell a krumplipürébe cukkinit tenni? -, de végül repetázott belőle, akárcsak a gyerek, és a fokhagymás oldalassal istennői magasságokba emelkedtem. Tehát sikeres ebéd volt. Én az első pillanattól tudtam, hogy szeretni fogom, hiszen saját ízlésem szerint főztem.
Hozzávalók: 1,5 kg húsos oldalas 6-8 gerezd fokhagyma 3-4 kisebb cukkini 4-5 közepes krumpli evőkanálnyi vaj evőkanálnyi tejszín őrölt bors só Gyönyörű, húsos oldalast kaptam, amelyet sütés előtt nem vágtam fel, hanem egyben sütöttem meg. Pontosabban akkora darabokra vágtam, hogy beleférjenek a sütőtepsibe. (Az oldalasdarabokat húsos felükkel felfelé raktam a tepsibe.) Az oldalasdarabokat megsóztam, megborsoztam, majd zúzott fokhagymával alaposan megkentem. Öntöttem alá fél deci vizet, alufóliával légmentesen letakartam és 1,5 órán át sütöttem 180 fokon. Levettem a fóliát és visszatoltam a húst, amíg a pürét elkészítettem. (Ha kevés lenne a hús alatt a lé, akkor érdemes egy fél deci vizet aláönteni, nem célszerű szétégetni a tepsit.) A püréhez megpucoltam a krumplit és felkockáztam. Megpucoltam a cukkinit, kivágtam a magjait – fontos, nem szabad ezt a lépést ellógni! – és felkockáztam. Mindkettőt egy fazékba tettem és bő, picit sós vízben puhára főztem. (Ha a krumpli puha, akkor jó.) Alaposan leszűrtem, majd a vajjal és a tejszínnel együtt botmixerrel pürésítettem. Frissen őrölt fekete borssal és még csipet sóval ízesítettem, de érdemes kóstolni és úgy fűszerezni. (A cukkinitől a püré nedves, nem kell hozzá plusz folyadék, de ha nem így lenne, akkor tejjel vagy tejszínnel tovább lehet hígítani. )