Télen se nehéz színesen és vitamindúsan főzni. A fokhagymás-gyömbéres céklasaláta szép, egyszerű és valódi ízrobbanás.
A fokhagymás-gyömbéres saláta céklával, sárgarépával, zellerrel elnevezésű saláta nem más, mint a nagy kedvencünk, a répasaláta továbbgondolása. Mert a cékla és a fokhagyma nagy haverok és jól passzol hozzájuk a gyömbér is, valamint a ropogós sárgarépa és zellerszár. A sajt pedig mindig jó.
Hozzávalók (2 személyre)
5-6 db apró – kicsit nagyobb mint egy tojás – cékla
1 sárgarépa
1 fokhagyma
1 halványító zellerszár
csipet teáskanál őrölt gyömbér
5 dkg sajt (mondjuk trappista)
1 evőkanál extra szűz olíva olaj
1/2 evőkanál balzsamecet
só
A céklákat alufóliába csomagolom és sütőben puhára sütöm. Nem darabonként csomagolom, hanem egy nagy zsákot csinálok és abba teszem a megmosott céklákat. Még forrón megpucolom és hagyom kihűlni. Én egy kisebb tepsi céklát szoktam ilyenkor főzni, egy része megy a salátába, a többi elkopik 2-3 nap alatt. (Szeretjük a céklát.)
Az olajat összekeverem a zúzott fokhagymával, az őrölt gyömbérrel, a balzsamecettel és a csipet sóval. Belereszelem a répát és a trappista sajtot (apró lyukú reszelőn). A zellerszárat vékonyan felszeletelem, belekeverem. A céklákat 8 darabba vágom, így pont falatnyiak és a salátához keverem.
Pirított kenyérrel remek reggeli, de sült húsok mellé is nagyszerű.