term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:89
post ID:45102
category_89

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából

Myreille - Publikálva:

A gyerekekkel a közeli erdőben kirándultunk és rengeteg Júdásfülegombát, más néven fafülgombát találtunk. Levest kértek belőle.

Amikor vidékre költöztünk vonzott minket a családi ház, a kert és a jó levegő. A szomszéd erdő tavaly ősszel tárta fel titkait és nem tudunk ráunni. 3 perc séta és "meseország". (Fotó: Myreille)

Amikor vidékre költöztünk vonzott minket a családi ház, a kert és a jó levegő. A szomszéd erdő tavaly ősszel tárta fel titkait és nem tudunk ráunni. 3 perc séta és “meseország”. (Fotó: Myreille)

 
A Júdásfülegomba (Fafülgomba), amit nagy bizonyossággal felismerek és gyűjtünk. Ilyen klassz zsákmányunk, mint ma, még sohasem volt. (Fotó: Myreille)

A Júdásfülegomba (Fafülgomba), amit nagy bizonyossággal felismerek és gyűjtünk. Ilyen klassz zsákmányunk, mint ma, még sohasem volt. (Fotó: Myreille)

 
Már vannak bejáratott lelőhelyeink, de ma a még kopasz erdőben igazán könnyű dolgunk volt. (Fotó: Myreille)

Már vannak bejáratott lelőhelyeink, de ma a még kopasz erdőben igazán könnyű dolgunk volt. (Fotó: Myreille)

 
A legszebb találatok azok az ágak, amelyeken a Júdásfülegombák alig tűnnek másnak, mint leveleknek az avarban. A fafülgombák nagy részét leszárítom, de a friss gombából főztem egy levest is, ami talán a kínai konyha ízvilágához áll a legközelebb, bár a Judásfülegomba az egyetlen különleges hozzávaló. (Fotó: Myreille)

A legszebb találatok azok az ágak, amelyeken a Júdásfülegombák alig tűnnek másnak, mint leveleknek az avarban. A fafülgombák nagy részét leszárítom, de a friss gombából főztem egy levest is, ami talán a kínai konyha ízvilágához áll a legközelebb, bár a Judásfülegomba az egyetlen különleges hozzávaló. (Fotó: Myreille)

 
Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (Fotó: Myreille)

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa 20 dkg mirelit zöldborsó 25 dkg Júdásfülgomba 5 gerezd nagy fokhagyma késhegynyi őrölt gyömbér 125 g tojás nélküli (kínai) tészta 1/2 evőkanál napraforgó olaj chili (csak lehetőség) A sárgarépát megpucolom és kb. 4 centi hosszú vékony csíkokra vágom és egy lábasba dobom az olajra. Hozzáteszem a mirelit zöldborsót és először sűrűn kevergetve átpirítom, majd felöntöm 3 liter vízzel és megsózom. Fokhagymanyomón áttöröm a fokhagymát és a levesbe teszem akárcsak az őrölt gyömbért. Felforralom és 30 percig főzöm. Közben a Júdásfülegombát (fafülgombát) megmosom, a porcos fakérgeket kiszedem és csíkokra vágom. Amikor a répa megpuhult, beleteszem a gombát és 16 percig főzöm. Ekkor beleteszem a tésztát és további 4 percig főzöm (a tészta leírása szerint). (A tésztát és a gombát úgy kell beletenni a levesbe, hogy a gombának 20 perc időt kell számolni, a tésztának meg annyit, amennyi a csomagoláson javasolnak.) Szeretem az enyhén csípőset, így a végén, a tányérban megszórom tört chilivel. Ahol nincsenek már a chili gondolatára tüzet okádó gyerekek, az egészbe szórhat egy kis chilit, jót tesz neki.
Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (fafülgombából). (Fotó: Myreille)

Fokhagymás-gyömbéres leves Júdásfülegombából (fafülgombából). (Fotó: Myreille)

Bár úgy tartják, hogy a fafügombának nagy íze nincs, ezért nem is nagyon szokták gyűjteni, csak azok, akik kedvelik a kínai konyhát vagy sokat gombásznak -, a levesen nagyon enyhe gombaízt lehet érezni. Érdemes tesztelni és a levest gomba előtt és után is kóstolni.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra