A gyerekekkel a közeli erdőben kirándultunk és rengeteg Júdásfülegombát, más néven fafülgombát találtunk. Levest kértek belőle.
Hozzávalók: 25 dkg sárgarépa 20 dkg mirelit zöldborsó 25 dkg Júdásfülgomba 5 gerezd nagy fokhagyma késhegynyi őrölt gyömbér só 125 g tojás nélküli (kínai) tészta 1/2 evőkanál napraforgó olaj chili (csak lehetőség) A sárgarépát megpucolom és kb. 4 centi hosszú vékony csíkokra vágom és egy lábasba dobom az olajra. Hozzáteszem a mirelit zöldborsót és először sűrűn kevergetve átpirítom, majd felöntöm 3 liter vízzel és megsózom. Fokhagymanyomón áttöröm a fokhagymát és a levesbe teszem akárcsak az őrölt gyömbért. Felforralom és 30 percig főzöm. Közben a Júdásfülegombát (fafülgombát) megmosom, a porcos fakérgeket kiszedem és csíkokra vágom. Amikor a répa megpuhult, beleteszem a gombát és 16 percig főzöm. Ekkor beleteszem a tésztát és további 4 percig főzöm (a tészta leírása szerint). (A tésztát és a gombát úgy kell beletenni a levesbe, hogy a gombának 20 perc időt kell számolni, a tésztának meg annyit, amennyi a csomagoláson javasolnak.) Szeretem az enyhén csípőset, így a végén, a tányérban megszórom tört chilivel. Ahol nincsenek már a chili gondolatára tüzet okádó gyerekek, az egészbe szórhat egy kis chilit, jót tesz neki. Bár úgy tartják, hogy a fafügombának nagy íze nincs, ezért nem is nagyon szokták gyűjteni, csak azok, akik kedvelik a kínai konyhát vagy sokat gombásznak -, a levesen nagyon enyhe gombaízt lehet érezni. Érdemes tesztelni és a levest gomba előtt és után is kóstolni.