A szemet gyönyörködtető rubinvörös és fehér rétegek a tejszínes-selymes édesség és a pikáns savanyúság tökéletes összhangját rejtik: köszönjétek az angol szomszédomnak.
Ő szólt egyrészt, hogy még mindig rengeteg ribizli van a bokrain, másrészt a maga brit módján finoman megjegyezte, hogy pár éve milyen remek ribizlis flant evett valahol. A flan olyasmi, mint a panna cotta és a crème brûlée szerelemgyereke: tejszínes, tojásos, vaníliás krém, sütőben sütve, szigorúan zselatin nélkül. Mivel konkrét receptje a szomszédnak sem volt, saját kútfőből dobtuk össze végül ezt a nyári desszertet. Igazán előbb is eszébe juthatott volna…
Flanc nélküli nyári finomság: ribizli flan (Fotó: Vidra)
Hozzávalók 6 formához:
kb. fél kiló ribizli
10 dkg cukor
2 dl 30%-os habtejszín
3 dl tej
vanília (nekem házi, alkoholos kivonatom van)
egy csipet fahéj
3 egész tojás + 1 sárgája
zselatin (vagy folyadék zselésítéséhez megfelelő anyag)
A leszárazott ribizli egyik részéből kb. 3 dl levet préselek (nekem bevált, hogy a botmixeres pürésítés után szitán átkapargatom, ekkora mennyiségnél nem vészes meló), a maradék egész szemek majd a zselébe mennek.
A flanhoz először összeforralom a tejet, a tejszínt, a vaníliát és a fahéjat; ha langyosra hűlt, hozzákeverem a felvert tojásokat (a plusz egy sárgával együtt). A tejes keveréket egyforma adagokban elosztom a sütőformákban, majd vízzel feltöltött tepsibe téve kb. 50 percig sütöm 150 fokon – akkor jó, ha már nem folyik, de még remeg.
Amikor kezd kihűlni (ezt gyorsítja, ha hideg vízbe állítom a formákat), bőkezűen megszórom mindegyik adagot ribizlivel. A ribizli levét az adott zselésítő receptje szerint elkészítem, ízlés szerint cukrozva, és ráöntöm a ribizlis-tejszínes alapra. Ha a látványra megyünk és áttetszőbb zselét akarunk, vízzel hígítható a ribizlilé.
Ezek után sajnos még legalább jó 2 óra kell neki a hűtőben, hogy tökéletes hőmérsékletet és állagot érjen el, de az összhatás kedvéért megéri kivárni. A legjobb, ha másnap reggelig megpróbálunk elfeledkezni róla.
A flan olyasmi, mint a panna cotta és a crème brûlée szerelemgyereke… (Fotó: Vidra)
Ha úgy érzed, hogy semmire sincs időd, iratkozz fel a moksha.hu hírlevélre, garantáltan megmutatjuk neked a legjobb cikkeket!