A vaníliás-citromos-vajas kevert tésztát a feketeribizlis pöttyök teszik pikánssá. Tojás nélkül készül és remek, ráadásul gyors, nyári sütemény.
Hozzávalók 28 centis tortaformához: 1 doboz (450 g) kefir 1 doboz kristálycukor (kefir dobozával mérem) 2 doboz rétesliszt (kefir dobozával mérem) 10 dkg vaj 1 csomag sütőpor 2 citrom reszelt héja csipet só 1/4 teáskanál vaníliaőrlemény 20-25 dkg feketeribizli Keverőtálba öntöm a kefirt, majd kimérem és hozzáöntöm a cukrot valamint a réteslisztet – kikaparom a poharat -, beleteszem a sütőport, a reszelt citrom héját, a vaníliaőrleményt és a csipet sót. Összekeverem. A vajat megolvasztom és a keverékhez öntöm, alaposan összekeverem, majd a tortaformába öntöm és szétterítem. A megmosott, megtisztított, lecsepegtetett feketeribizlit a torta tetejére öntöm, és a gyümölcsöt kicsit belenyomkodom a tésztába. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (nagyjából 50 percig sütöm). Tea és kávé mellé tökéletes, de ha dőzsölés, jól illik hozzá a frissen felvert tejszín is.