A müzlit rengeteg aszalt gyümölccsel és ropogós dió valamint banánchips darabokkal szeretem. A házi sokkal jobb (és olcsóbb), mint a bolti.
Hozzávalók: apró szemű zabpehely Az apró szemű zabpehely nem olyan “száraz”, én ezért kedvelem. Ráadásul amiből nem müzli készül, abból reggeli zabkása vagy sütemény. Jó ha van itthon. Persze, lehet használni másfajta vagy éppen vegyes pelyheket. Kedvelem még azt a változatot is, amiben zabpehely mellett búza-, árpa-, rozs-, és rizspehely van. (A DM-ben szoktam venni az Alnatura bio termékeket.) aszalt gyümölcsök Aszalt sárgabarack (elnegyedelve), aszalt vörösáfonya, mazsola (legalább kétféle), ananászkockák, banán chips (összetördelve), aszalt papaya. Nálam ez a hét a biztos befutó, de mehet bele még feldarabolt szárított datolya, füge, magozott aszalt szilva. Előbbiek az olcsóbbak – Lehel piacon szoktam vásárolni 10 dkg-os adagokban* -, de természetesen lehet válogatni a különlegességekből is: aszalt meggy, aszalt cseresznye, aszalt őszibarack, aszalt körte, aszalt ribizli, szárított fekete áfonya, szárított almakocka stb. Az összetördelt banán chipset nem érdemes kihagyni, mert attól jó ropogós lesz a müzli, egyébként úgy és olyan arányban lehet variálni a gyümölcsöket, ahogyan akarjuk. Én sok gyümölccsel szeretem. *Így jóval több aszalt gyümölcsöt veszek, mint egy adag müzlihez kell, de a a zacskókban itthon is eláll, mi önmagában is szeretjük illetve süteményekbe is szoktam tenni. Vagy összekeverem mindet és egy külön üvegben tárolom az aszalt gyümölcsöket. csonthéjasok Dió, kesudió, mandula, mogyoró, pekándió, tisztított pisztácia. Dió általában van itthon, azt nem szoktam venni és szoktam úgy is “csalni”, hogy diákcsemegét veszek és azt keverem a müzlibe és egészítem ki apróra vágott dióval. magvak Szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag. (A lenmagot érdemes beletenni, mert segíti az emésztést.) extrák Apróra vágott csokoládé, kandírozott narancs, citrom vagy eper, szárított búzacsíra, kandírozott gyömbér, de ezzel óvatosan kell bánni, mert csípős és a gyerekek ritkán kedvelik, kókuszreszelék, A müzlihez nem kell mást tenni, mint kedvünk szerint összekeverni a hozzávalókat. Nálunk ezt a fontos feladatot a fiam végzi és így reggel még nagyobb kedvvel eszi a müzlit, sőt dagad a melle a büszkeségtől, amikor a szülei is azt eszik, amit ő csinált. A keverési arány is ízlés dolga, én 250 g gabonapehelyhez 300 g szárított gyümölcs, csonthéjas és mag keveréket szoktam tenni. (Az extrákat eddig kihagytam, mert a sok szárított gyümölcs számomra vonzóbb, mint a csoki.) Tippek 1. Müzlit lehet enni tejjel, de én úgy szoktam csalni, hogy egy evőkanálnyi tejszínt is teszek rá. Így gazdagabb az íze. 2. Lereszelt almával, körtével vagy összetört banánnal, barackkel is remek a müzli, ilyenkor érdemes 10-15 percig áztatni. 3. Kevés tejjel vagy vízzel is fel lehet főzni – mikróban 1 perc – és akkor olyan, mint a zabkása. 4. Nem szoktam cukrozni, de kevés mézet is lehet rá csorgatni, ha éppen úgy alakul. Azonban cukrot vagy bármilyen édesítőt nem érdemes a müzlibe keverni, mert az asztalt gyümölcsöktől finom édes lesz. 5. Szárazon el lehet keverni a müzlit kevés (negyed teáskanálnyi) kakaóporral, majd tejjel felönteni és kész a “csokis” müzli. (Ezt főleg a fiam szereti és neki bőven kell rá tejet tenni, hogy a tálka alján maradjon egy kis kakaó.) 6. Remek alap müzliszelethez. Először csak azért csináltam müzlit, hogy sok gyümölcs legyen benne. Utána kiszámoltam, mennyibe is került ez a luxus és kiderült, hogy sokkal finomabb és olcsóbb müzlim lett, mint bármelyik bolti.