Amikor a lencseleves találkozik a hamisgyulyással, megszületik a fantasztikus lencseleves. Újévre vagy esős napokra a legfinomabb leves.
Január első napján lencsét kell enni. Ezzel már egy ideje nem vitatkozom, ezért megint beterveztem az újévi lencsegulyást. A fiaim húsimádók, így fejben a receptet húsosra variáltam. Majd benéztem a hűtőbe. Volt ott még egy rakat szalonnabőr – sohasem tudom kidobni, amikor elfogy róla a szalonna – és egy hatalmas, piros kaliforniai paprika. Végül az egész levest hamisgulyásosra hangoltam és megfőztem életem legfinomabb lencselevesét.
Lencseleves recept
Hozzávalók:
250-300 g lencse 300 g sertés comb 1 nagy fehérrépa (mindegy hogy paszternák vagy petrezselyemgyökér) 3 nagy sárgarépa 1/2 piros kaliforniai paprika 1 közepes fej vöröshagyma 4 babérlevél 1/2 teáskanál őrölt köménymag 1/2 teáskanál édes, őrölt pirospaprika 1/2 teáskanál füstölt, őrölt pirospaprika 4 x 5 cm szalonnabőr szárított, tört chili só olaj
Úgy kezdődik, mintha pörkölt készülne. A vöröshagymát apróra vágom. Kevés olajon kiolvasztom a szalonnabőrön maradt zsírt. Rádobom a hagymát és üvegesre dinsztelem. Rádobom a kockára vágott húst, fehéredésig kevergetem, majd lehúzom a “tűzről” rászórom az édes és a füstölt őrölt paprikát, az őrölt köménymagot és a sót. Elkeverem. Felöntöm 2,5 liter vízzel. Beledobom a babérleveleket. Visszateszem a “tűzre”.
Feldarabolom a fehér- és a sárgarépát, a leveshez öntöm, akárcsak a leszűrt, előző este beáztatott lencsét. A kaliforniai paprikát apró kockákra vágom és a leveshez dobom.
Csipet őrölt csilit is dobok a levesbe, amitől nem lesz csípős, csak pikánsabb.
Felforralom a levest, majd addig főzöm, amíg a lencse és a gyökérzöldségek megpuhulnak, az ízek összeérnek, a leves pedig szépen letisztul. Nagyjából 1 óra.
Tálaláskor kiveszem a szalonnabőrt és a babérleveleket.
Én csípősen szeretem a lencselevest, ezért evés előtt megszórom egy csipet tört chilivel.