A dióvaj misztikusan hangzik, de ha van otthon dió és robotgép, könnyedén előállítható. Vaj helyett dióvaj készül a tészta.
A mézes krémes kattanásom odáig fajult – mert ahogy a férjem mondja, nekem mindig muszáj kísérleteznem -, hogy dióvajat csináltam és ebből gyúrtam a tésztát, majd a kisült lapokat vaníliás krémmel töltöttem meg. A tetejére természetesen csoki került. A mézes krémes volt az alaprecept, amit továbbvittem, így a sütinek a diós krémes nevet adtam.
Diós krémes (Fotó: Myreille)
Diós krémesTészta 3 lapja:
30 dkg pucolt dió, ebből készül a dióvaj
40 dkg liszt
1 dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
1 tojás
A diót aprítógépbe teszem és addig keverem, amíg fényes dióvaj lesz belőle. Ugyanúgy készül, mint a mogyoróvaj: először darabos az őrlemény, majd ahogy tovább és tovább keverem – néha kiskanállal leszedem az edény falára tapadt diót – a dió állaga változik és végül a dióolajtól fényes, sűrű pasztává válik. Nagyjából 6-10 perc alatt készül el a dióvaj.
A dióvajat és a tészta többi hozzávalóit egy tálba mérem és tésztát gyúrok belőle. (A linzer tésztához hasonló tésztát kell kapni.) Tejből először csak a harmadát öntöm bele, nehogy túl híg legyen a tészta és ha nem akar összeállni, akkor teszek még hozzá.
A tésztát 3 részre osztom, kinyújtom (kb. 35 x 28 centi nagyjából téglalappá) és 180 fokos sütőben egyesével 5-7 perc alatt megsütöm. A tészta nyújtása kissé nehézkes, hihetetlenül zsírosnak tűnik a dióvajtól, sűrűn kell lisztezni, ezért úgy csalok, hogy kicsit kisebbre nyújtom, ráteszem a tepsi hátuljára és ott nyújtok rajta. Ez akkor is működik, amikor a tepsi langyos, csak gyorsan kell dolgozni.
Vaníliás krém:
Fél cup (kb. 7 dkg) liszt
2 cup (kb. 5 dl) tej
10 dkg cukor
negyed teáskanál őrölt vanília
6-8 dkg vaj
Igen, cup, bevállalom. A krémet szaporító pép állaga nagyon fontos és nekem ezek az arányok váltak be, így nem mérlegelek, hanem mérőpohárral (cuppal) mérem ki.
A lisztet a tejjel simára keverem, majd felteszem főzni. Sűrűn kell keverni. Amikor puffog, beleteszem a cukrot és a vanília őrleményt és tovább főzöm. Jól ki kell forralni, hogy ne legyen liszt íze. A pépet annyira hűtöm ki, hogy majdnem hideg legyen, de még könnyen elolvadjon benne a vaj. A cukros pépben habverővel elkeverem a vajat, majd a krémmel megtöltöm a lapokat.
A férjem pedig lecsokizza a tetejét…
Csoki a tetejére:
5 evőkanál cukor
1 evőkanál kakaó
1 teáskanálnyi vaj
3 evőkanálnyi víz
Az egészet össze kell keverni, majd 3-5 percig forralni. Ezután még kicsit kevergetni kell, ha elkezd bőrösödni a teteje, rá lehet önteni a süteményre és gyorsan kell vele dolgozni, mert nagyon gyorsan köt. (A csokimáz a legrizikósabb rész, természetesen olvasztott csoki is mehet a tetejére.)
Ha kész a süti, akkor jön a nagy feladat: a szélét meg lehet kóstolni, de egy éjszakát pihentetni kell. Ezalatt a tészta felpuhul és könnyen lehet darabolni. Én 1,5×1,5 centis kockákra vágtam, apró falatokra – maga a süti sem magas kb. 2 centi – és egyetlen baj van vele: túl gyorsan fogy. A fiam már megrendelte a következő adagot…