Ha nincs otthon semmi vagy éppen a családban valaki a zsírokat, valaki a tejtermékeket kerüli, akkor itt az ideje az egyszerű fahéjas-szilvás lepénynek.
Fahéjas-szilvás lepény (Fotó: Myreille)
Hozzávalók (egy nagy sütőtepsihez):
50 dkg liszt
2,5 dl víz
3+2 evőkanál cukor
1 evőkanál méz
20 g élesztő
kb. 50 szem érett, de, kemény szilva
fél teáskanál fahéj
A lisztből, vízből, 3 evőkanál cukorból, mézből és élesztőből, tésztát gyúrok. 20 percig kelni hagyom, majd a legnagyobb sütőtepsibe nyújtom. (A tepsit sütőpapírral bélelem ki, mielőtt beleteszem a tésztát.)
A szilvákat megmosom, félbevágom, kimagozom és a tésztára ültetem vágási felükkel felfelé. Jó sűrűn, hogy ízletes legyen a lepény.
2 evőkanál cukrot összekeverek fél teáskanál őrölt fahéjjal és a szilvákra szórom. 180 fokos sütőben 40 perc alatt készre sütöm. Langyosan és hidegen is remek. Nálunk másnapra nem marad, így nem tudom, mennyire szárad ki a tészta 24 óra alatt.
Fahéjas-szilvás lepény. Nincs benne zsír, se vaj, se tejtermék. (Fotó: Myreille)
Uzsonnára is nagyon jó, de egy tartalmas leves után éppen a megfelelő levezető.