Tévedés ne essék, eszembe sincs sajtos stanglit csinálni, nekem túl macerás, ráadásul gyorsan el is fogy. Ezért nálunk a férjem süti. Egyszerű recept. Nagyon szeretem a házi sajtos stanglit, de eddig nem volt az az erő, ami rávett volna, hogy süssek. Talán az elektromos sütő, amiben egyszerre 2 tepsi sütit is ki lehet sütni, meghozta volna a kedvem, de a férjem nem tudta kivárni és sajtos stangli nagymesterré fejlesztette magát. Egyértelmű, hogy ezek után eszembe sincs belekezdeni a stangli gyártásba, de legalább azt se kell magyaráznom, miért fontos a konyhában egy jó sütő. Sőt, amióta legyártotta az első családi sajtos stangli adagot, azaz 5 tepsi kellett megsütnie, már jobban érti a lelkivilágomat is. Stanglit tésztát begyúrni nem bonyolult – és ez a tény kicsit se csorbít az ő teljesítményén -, a tésztát kinyújtani, tojással megkenni és sajttal megszórni se ügy. A tészta felvágása se vészes, de a centis stanglikat a tepsibe vagy sütőlapra pakolni, miközben két tepsid van és egyszerre egy mehet a sütőbe, na, az felér egy taoista türelemgyakorlattal. Attól függetlenül, hogy a sajtos stanglit sütni nem, csak enni szeretem, megosztom a bevált receptet, hátha más (férfi) is kedvet kap hozzá, mert nem túl drága ropogtatnivaló, általában mindenki szereti és karácsonyi gasztroajándéknak is remek.
Hozzávalók: 250 g margarin (helyettesíthető vajjal is, de az eléggé megdrágítja, ennyi margarin pedig belefér az életünkbe) 1 (kis) pohár tejföl 350 g liszt (búzaliszt és rétesliszt felesben) 1 teáskanál só 1 tojás 150 g trappista sajt A liszteket a margarinnal, a tejföllel és a sóval össze kell gyúrni, majd a tésztát folpackba csomagolni és fél órára a hűtőbe tenni. De ha erre nincs idő, akkor a tészta pihentetése el is hagyható. A tojást fel kell verni, a sajtot le kell reszelni. A tésztát érdemes elfelezni és a két gombócot külön-külön kinyújtani. Nagyon vékonyra kell nyújtani a tésztát. 2 mm vastagság a cél, de ha vékonyabbra sikerül, akkor az még jobb. A tésztát meg kell kenni a tojással, majd megszórni a sajttal és 1 centi széles (nem, nem lehet szélesebb, csak keskenyebb), 10-15 centi hosszú csíkokra kell felvágni. A tésztacsíkokat sütőlapra kell pakolni, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt készre kell sütni. Akkor jó, ha a sajt kicsit megpirul, de nem ég meg. Egyetlen hibája, hogy túl gyorsan fogy. Aki szereti a római köményt, a tojásozás után megszórhatja egész köménymaggal is, majd utána lehet sajtozni. De a kakukkfű és a sajt is jó barátok. A trappista sajtot le lehet cserélni füstölt sajtra, pecorinora vagy parmezánra, a jobb sajtok szintén megdrágítják a stanglit, viszont igazi gasztronómiai kalandot kínálnak.