Zseniális tészta, magas habréteg a tetején rengeteg csokival. Már gyerekkoromban is imádtam és a fiaim is hasonlóan rajonganak érte.
Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye a néger kocka. Abban az időbe még fogalmam/fogalmunk se volt arról, hogy mi az a PC, így nevezte mindenki ezt a süteményt, de azt se tudtuk, hogy miért hívták így. Érdekesebb volt a Rigó Jancsi és a Dobos torta sztorija. A régi idők emlékére nevezhetném továbbra is ugyanúgy, de azt gondolom, hogy bármi, ami akár szóhasználatban is bánthat másokat – még akkor is, ha bennem nincs rosszindulat vagy negatív töltés rajta -, szükségessé teszi a megszokott felülvizsgálatát. Tehát ez egy régi sütemény, régi recept szerint, de új formában és új névvel: duplán csokis-habos torta. Hozzávalók: A tészta: 6 tojássárgája 20 dkg kristálycukor 2 csomag vaníliás cukor 20 dkg liszt 5 dkg vaj 3 evőkanál kakaópor késhegynyi szódabikarbóna 1 dl tej A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a puha vajat és a liszt felével simára keverem. Majd mehet bele a többi liszt, a kakaópor és a szódabikarbóna. Simára keverem, majd beleteszem a tejet, hogy lazább legyen a tészta. Kivajazott formába öntöm és 180 fokos, előmelegített sütőben (alsó, felső, légkeveréses sütés mellett) 30 percig sütöm. Közben elkészítem a habot a tetejére. Akkor érdemes nekiállni, amikor 6-8 perc van vissza a sütési időből. A hab: 6 tojásfehérje, 6 evőkanál cukor 2 evőkanál barack lekvár A tojásfehérjéket elkezdtem verni, majd folyamatosan hozzáadom a 6 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Kiveszem a megsült alapot, tűpróbát is végzek. Ha kicsit tapad még a tészta, nem gond, még sütni fog a habbal együtt is. A tészta tetejét megkenem a sárgabaracklekvárral, majd ráhalmozom a habot. Visszateszem a sütőbe és 180 fokon 12 percig sütöm még. Legyen szép aranybarna, de ne égjen meg. Nem veszem ki azonnal, hanem kinyitom a sütőajtót. Picit kisebb lesz a hab, de nem vészesen. Ha langyosra hűlt a süti elkészítem a mázat. A csokimáz 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál kakaópor 3 evőkanál víz, 7 dkg vaj A hozzávalókat egy lábasba teszem, felforralom. Picit forralom, hogy sűrűbb legyen, majd a mázat a torta tetejére csorgatom. Ha kihűlt, lehet szeletelni és enni. A fiaim szerint igazán csodálatos torta. Na jó, úgy vannak vele, mint én gyerekkoromban. Lenyűgözi őket a nagy habsipka és a sok-sok csoki.