Puha tészta, ízletes alma és ropogós cukor a tetején. A norvég almatorta remek alternatívája az almás pitének. Ősszel legalább egyszer ki kell próbálni!
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához Tészta: 10 dkg vaj 10 dkg cukor 1/2 vaníliarúd kikapart magjai (vagy egy csomag vaníliás cukor) 3 tojás 10 dkg liszt késhegynyi szódabikarbóna késhegynyi fahéj Teteje: 1-2 alma 2 evőkanál kristálycukor késhegynyi fahéj A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés) A puha vajat habosra keverem a cukorral, vaníliáscukorral, fahéjjal, majd hozzáadom a tojásokat és alaposan elkeverem. Ezután beleteszem a lisztet és a szódabikarbónát és átkeverem, de nem simára, hanem éppen csak elvegyítem, hogy “rusztikus” legyen a tészta. A sütőforma alját kivajazom – nekem porcelán az alja, szilikon az oldala – és beleöntöm a masszát. Az almákat megmosom, szárazra törlöm és először négybe vágom, eltávolítom a magházat és minden felesleges részt, majd fél centi széles cikkekre vágom és a tészta tetejére rendezem. Összekeverem a kristálycukrot a fahéjjal és az almatorta tetejére szórom. A tortát 40 percig sütöm. Tippek: – a fahéj elhagyható, ebben az esetben a tésztába frissen reszelt citromhéjat érdemes tenni – csábító a gondolat, hogy több tésztával készítsük és szaporább legyen, de ha túl sok a tészta, akkor nem érvényesül az alma. Ha nagyobb mennyiségre van szükség, akkor nagyobb sütőformát, akár tepsit érdemes használni – nagyon szeretem az alma sült héját, ezért nem hámoztam meg, viszont elegánsabb a torta, ha nincs héj az almacikkeken… – tényleg nem szabad túlkeverni a tésztát! Van hírlevél is, iratkozz fel!