Puha tészta, ízletes alma és ropogós cukor a tetején. A norvég almatorta remek alternatívája az almás pitének. Ősszel legalább egyszer ki kell próbálni!
Eplekake, avagy a norvég almatorta (Fotó: Myreille)
Hozzávalók
26 cm átmérőjű tortaformához
Tészta:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magjai (vagy egy csomag vaníliás cukor)
3 tojás
10 dkg liszt
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi fahéj
Teteje:
1-2 alma
2 evőkanál kristálycukor
késhegynyi fahéj
A sütőt előmelegítem 180 fokra (alsó-felső sütés, légkeverés)
A puha vajat habosra keverem a cukorral, vaníliáscukorral, fahéjjal, majd hozzáadom a tojásokat és alaposan elkeverem. Ezután beleteszem a lisztet és a szódabikarbónát és átkeverem, de nem simára, hanem éppen csak elvegyítem, hogy “rusztikus” legyen a tészta.
A sütőforma alját kivajazom – nekem porcelán az alja, szilikon az oldala – és beleöntöm a masszát. Az almákat megmosom, szárazra törlöm és először négybe vágom, eltávolítom a magházat és minden felesleges részt, majd fél centi széles cikkekre vágom és a tészta tetejére rendezem.
Összekeverem a kristálycukrot a fahéjjal és az almatorta tetejére szórom.
A tortát 40 percig sütöm.
Puha tészta, ízletes alma, ropogós cukorréteg a tetején. (Fotó: Myreille)
Tippek:
– a fahéj elhagyható, ebben az esetben a tésztába frissen reszelt citromhéjat érdemes tenni
– csábító a gondolat, hogy több tésztával készítsük és szaporább legyen, de ha túl sok a tészta, akkor nem érvényesül az alma. Ha nagyobb mennyiségre van szükség, akkor nagyobb sütőformát, akár tepsit érdemes használni
– nagyon szeretem az alma sült héját, ezért nem hámoztam meg, viszont elegánsabb a torta, ha nincs héj az almacikkeken…
– tényleg nem szabad túlkeverni a tésztát!
Nehéz egy szeletnél leállni… Eplekake, avagy a norvég almatorta (Fotó: Myreille)