Még mindig nem unjuk a medvehagymát, pedig lassan vége a szezonjának; szerencsére a mélyhűtőbe is elraktároztam pár adagot.
Ezt a fogást pont annyira egyszerű és gyors elkészíteni, mint bármilyen más krémlevest. Tejszínnel az igazi, de tejjel sem rossz, a sűrűségről a krumpli úgyis gondoskodik. A mennyiségek és arányok az „érzésre” konyhai szabályrendszert követik, de hát krémlevest elrontani elég bonyolult, szóval csak bátran, egyéni ízlés szerint – sűrűséget és fűszerezést tekintve egyaránt. Hozzávalók (kb. 3 nagyobb adaghoz) 1 kis csokor medvehagyma 1 kisebb fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma kb. 30 dkg krumpli 2 dl tejszín víz só, bors, szerecsendió tálaláshoz pirított zsemlekocka és reszelt parmezán A felkockázott krumplit és a hagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Ha megfőtt, és már nem tűzforró, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, medvehagymát és a tejszínt, majd botmixerrel az egészet krémesre keverjük. Kóstolgatva fűszerezzük (nem érdemes túlzásba vinni, a medvehagyma íze a lényeg), ha túl sűrű a leves, szükség esetén további vízzel hígítható. Mi frissen pirított zsemlekockával és kevés sajttal esszük, de magában is laktató.