Valami karácsonyit egyszerűen, gyorsan, elronthatatlanul: mézes-fahéjas-gyömbéres kevert süti dióval, mogyoróval, aszalt és kandírozott gyümölcsökkel.
Hozzávalók: 125 g vaj (vagy margarin) 10 dkg cukor 3 nagy vagy 4 kisebb tojás 3 evőkanál (napraforgó) méz 1 teáskanál őrölt fahéj 1 csapott teáskanál őrölt gyömbér 1 vanília kikapart magjai (vagy 2 csomag vaníliás cukor) 1 citrom reszelt héja 25 dkg liszt 1 teáskanál szódabikarbóna 1,5 dl tej 2 marék durvára vágott dió 1 marék sós mogyoró (durvára vágott) 5 dkg kandírozott narancshéj 5 dkg kandírozott citromhéj 5 dkg mazsola 5 dkg aszalt vörösáfonya (elhagyható) 10 dkg étcsokoládé (apróra vágva) A vajat a mézzel, cukorral és a vanília magjaival habosra keverem. Egyesével hozzákeverem a tojásokat, majd mehetnek a fűszerek: reszelt citromhéj, fahéj, gyömbér. Ezután jön a liszt és a szódabikarbóna, majd a tej. Simára keverem. A kevert tésztába beleszórom a diót, a mogyorót, a kandírozott narancs- és citromhéjat, a mazsolát valamint az apró kockákra vágott csokoládét. Alaposan összekeverem. 40×29 centis tepsibe sütőpapírt teszek, majd beleöntöm a masszát. 180 fokos sütőben, tűpróbáig sütöm. Ez kb. 25 perc sütést jelent. Forrón megszórom vaníliás porcukorral, majd lehet kockázni és szeletelni. Önmagában is finom, de én legjobban kávé és tea mellé szeretem.