Van egy tökéletes quiche-tészta receptem – elronthatatlanul egyszerű – és csak az változik, hogy mivel töltöm meg. Most éppen mángolddal és szalonnával. Ha a szívemre teszem a kezem és őszintén bevallom, miért ültettem egy ágyás mángoldot, akkor a válasz a szalonnás-mángoldos quiche. Egyszer kóstoltam és azóta én is meg akartam sütni itthon. Nagyon jó lett! Karakteres, ízletes és különleges. A zöld levelek íze a parajra emlékeztet, a piros szárak a céklára, és mindehhez jól passzol a szalonna füstölt sós íze és a tojásos-tejszínes szósz krémes állaga. Már az emlékektől megéhezem és nem tudok ráunni a szalonnás-mángoldost quiche-re!
Munka- és időtakarékosság miatt fontos a sorrend. A töltelékkel kezdek. A töltelék: 3 szelet füstölt, házi szalonna (ha nincs, akkor inkább jó száraz sonka kell bele) 1 nagy csokor (kb. 25 levél) mángold 2 tojás + 1 tésztából kimaradt tojásfehérje 2 dl tejszín (hab vagy főző, mindegy) 10 dkg reszelt sajt (mondjuk trappista) só bors 1 evőkanál olíva olaj A mángoldot alaposan megmosom, majd kevés olíva olajon megpárolom. Fontos tudni, hogy a párolás nem elhagyható, mert muszáj térfogatot vesztenie a mángoldnak, különben nem fér bele a tésztába. A szalonnát apró kockákra vágom. A tészta: 20 dkg liszt 12 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj) 1 tojás sárgája 2 evőkanál hideg víz csipet só A tészta hozzávalóit egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Ha nem állna össze, akkor hideg vizet teszek még bele egy fél, maximum egy evőkanálnyit, de inkább a vaj adja a nedvességet, mint a víz. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát egy 26-28 centi átmérőjű, kerek tortaformába nyomkodom úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme. – Nyújtani is lehet, ha valakinek úgy kényelmesebb… – 5-10 perc alatt, fehéredésig sütöm. Amíg a tészta sül, lereszelem a sajtot és összekeverem a tojásokat és az árva tojásfehérjét a tejszínnel. Sózom, borsozom. Kiveszem a tésztát, ha felhólyagosodott, akkor a púpokat villával kiszúrom és a villa lapjával lenyomkodom. Rászórom a szalonnát és ráteszem a kihűlt mángoldot. Ráöntöm a tojásos tejszínt és megszórom a reszelt sajttal. Visszateszem a sütőbe. kb. 40 percig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje. Langyosan és hidegen is finom, de másnapra is lehet belőle csomagolni tízóraira vagy ebédre, ha marad… Ha kedvet kaptál, nézd meg a többi quiche receptet is. Az alaptészta ugyanaz, a töltelék kedv szerint variálható.