Ha tovább bonyolítom káposztás pogácsa is lehetett volna, de inkább az egyszerűbb utat jártam. Így készül a káposztás csiga!
A káposzta
Kb. 35 dkg fehér (fejes) káposztát apróra reszelek. Besózom, majd 10 percig állni hagyom és végül kicsavarom.
Nagyobb serpenyőben kevés olajon 3 evőkanál cukrot karamellizálok, rádobom a káposztát és puhára párolom, megpirítom. Megborsozom és ha kell, még picit sózom is. Olyan legyen, mintha káposztás tésztára szánnánk.
Hagyom langyosra hűlni.
Káposztás csiga
A legegyszerűbb kelt tésztát gyúrom annyi különbséggel, hogy a tésztába belegyúrom a pirított káposztát is. 40 dkg liszt 1 nagy csipet só 1 teáskanál cukor 1 csomag szárított élesztő 2,5 dl víz és a pirított káposzta
Robotgépben rugalmas tésztát készítek belőle, hagyom egyszer megkelni, újra összegyúrom és lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal, majd összehajtogatom, mintha leveles tésztát gyúrnék. Harmadolni szoktam: először jobbról, majd balról behajtom a tészta harmadát (így 3 réteg tésztám lesz) majd alulról és felülről is behajtom a harmadát, így már 9 rétege lesz a tésztának.
Újra kinyújtom kb. 50×70 centis téglalappá, megkenem vékonyan olajjal és feltekerem. Kb. 1,5 centis szeleteket vágok, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsire pakolok és kb. 15-18 perc alatt készre sütök 180 fokra előmelegített sütőben.
Frissen a legfinomabb, de másnap egy pohár tejjel is kiváló reggeli.