Ha Írországra gondolok, akkor eszembe jut a tenger, a smaragdzöld mezők, a kövekből rakott kerítések és a mennyei fish chowder. Két ételt szoktunk emlegetni utazásainkról. Az útszéli pizzát, amit Olaszországban egy út szélén működő pizzériában ettünk, és a fish chowder, amit Inisheeren főzött nekünk egy néni. Egyik recept sincs meg és egyiket sem sikerült még tökéletesen leutánozni, de a fish chowderem már egészen jó. Nem olyan jó, mint a nénié – mondjuk ő több évtizednyi és tengernyi előnnyel rendelkezik -, de nagyon finom.
Hozzávalók 2-3 személyre: 1 nagy fej vöröshagyma 1 dl olaszrizling (száraz fehérbor) 30 dkg krumpli 40 dkg tőkehalfilé 1 teáskanál olíva olaj 2 dkg vaj 1 babérlevél 1/2 teáskanál szárított kakukkfű 1/2 teáskanál mustár 1 szerecsendió frissen lereszelve 1/4 teáskanál őrölt fekete bors nagy csipet szárított, morzsolt chili 2 dl tejszín só 3 szelet pirított kenyér + vaj Az olíva olajat a vajjal felhevítem és üvegesre párolom rajta az apróra vágott hagymát. Felöntöm a fehérborral és addig főzöm, amíg a bor a felére csökken. Beleteszem a felkockázott krumplit, felöntöm annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, megsózom, beleteszem a fűszereket (babérlevél, kakukkfű, bors, szerecsendió, chili) és elkeverem benne a mustárt. Addig főzöm, amíg megpuhul a krumpli. Beleteszem a felkockázott a halat és megfőzöm. Forrás után pár perc, amíg átfőnek és nem szabad szétfőzni. Folyamatos kevergetés mellett beleteszem a tejszínt, hagyom felforrni és kész. Inisheeren vajas pirítóst kaptunk mellé, anélkül el se tudom képzelni, így itthon is azt készítek mellé.