Ha Írországra gondolok, akkor eszembe jut a tenger, a smaragdzöld mezők, a kövekből rakott kerítések és a mennyei fish chowder.
Két ételt szoktunk emlegetni utazásainkról. Az útszéli pizzát, amit Olaszországban egy út szélén működő pizzériában ettünk, és a fish chowder, amit Inisheeren főzött nekünk egy néni. Egyik recept sincs meg és egyiket sem sikerült még tökéletesen leutánozni, de a fish chowderem már egészen jó. Nem olyan jó, mint a nénié – mondjuk ő több évtizednyi és tengernyi előnnyel rendelkezik -, de nagyon finom.
Fish Chowder (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 2-3 személyre:
1 nagy fej vöröshagyma
1 dl olaszrizling (száraz fehérbor)
30 dkg krumpli
40 dkg tőkehalfilé
1 teáskanál olíva olaj
2 dkg vaj
1 babérlevél
1/2 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 teáskanál mustár
1 szerecsendió frissen lereszelve
1/4 teáskanál őrölt fekete bors
nagy csipet szárított, morzsolt chili
2 dl tejszín
só
3 szelet pirított kenyér + vaj
Az olíva olajat a vajjal felhevítem és üvegesre párolom rajta az apróra vágott hagymát. Felöntöm a fehérborral és addig főzöm, amíg a bor a felére csökken.
Beleteszem a felkockázott krumplit, felöntöm annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepi, megsózom, beleteszem a fűszereket (babérlevél, kakukkfű, bors, szerecsendió, chili) és elkeverem benne a mustárt. Addig főzöm, amíg megpuhul a krumpli.
Beleteszem a felkockázott a halat és megfőzöm. Forrás után pár perc, amíg átfőnek és nem szabad szétfőzni.
Folyamatos kevergetés mellett beleteszem a tejszínt, hagyom felforrni és kész.
Inisheeren vajas pirítóst kaptunk mellé, anélkül el se tudom képzelni, így itthon is azt készítek mellé.