Kenyér, amely nem élesztővel, hanem szódabikarbónával készül. A hagyományos sós változat mellett létezik az édes is, én mini kenyereket sütöttem mazsolával. Az ír szódás kenyér (Irish Soda Bread) apropója (St. Patrick napja és) a lustaság. Reggelire valami édes péksüteményt kívántam, de nem akartam hosszas kelesztéssel bajlódni. Az ír szódás kenyér kb. 35 perc alatt elkészül és nagyon finom. Pici cukrot és mazsolát is tettem bele, mert a kenyér tésztája engem a süteményekre emlékeztet.
Hozzávalók: 50 dkg liszt 1 evőkanál szódabikarbóna 1 nagy csipet só 2 evőkanál cukor 3 evőkanál mazsola 4 dl író Hagyományosan az Irish Soda Bread íróval készül, ha nincs otthon, akkor 2 dl joghurt és 2 dl tej keverékével helyettesíteni lehet. Az ír szódás kenyérhez először a száraz hozzávalókat kell összekeverni, majd hozzá kell adni az írót és pár gyors mozdulattal össze kell gyúrni. Kicsit ragacsos a tészta, de nem kezelhetetlen. Ki lehet sütni egyben is, de ebből az adagból 8 mini kenyeret csináltam, mert szeretem a sült héját. Hagyományosan minden kenyér tetejét bevágják, ezt megtettem a mini kenyerekkel is. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.