A jó scone nem a pogácsára, inkább az omlós tésztára hasonlít. Elkészítése ugyanolyan misztikus, mint a férfiak viselete a skót szoknya alatt.
Az írországi nyaralás (Aran-szigetek és Cliffs of Moher) kulináris élvezetekben is bővelkedett. Életem egyik legjobb nyaralása volt, gyakran megrohannak az ízek és az illatok emlékei. A tenger illata mellett felejthetetlen a galway-i fish and chips, a házi fish chowder és a házi scone. Azt hiszem, mindent elmond az ételek tökéletességéről, hogy közel 6 évbe telt, mire vettem a bátorságot és nekiálltam scone-t sütni, a fish chowderről pedig még csak álmodozom.
A scone alapvetően egy skót kenyérféle, amelyet a ködös Albionban nagyon kedvelnek, forrón kettévágják, vajat kennek rá meg lekvárt és mindennek a tetejére a tejszínhab sem túlzás. Mi ezen a hideg téli napon uzsonnára kakaót ittunk mellé és eperlekvárt tettünk rá.
Citromos-mazsolás scone (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 8 db scone-hoz:
225 g liszt
75 g hideg vaj
40 g kristálycukor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 tojás
2 evőkanál tej
4 evőkanál mazsola
1 citrom reszelt héja
1. A tojást fel kell ütni és 2 evőkanál tejjel fel kell verni. (Mint a rántottához.)
2. Ki kell mérni egy tálba a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a szódabikarbónát, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Össze kell keverni.
3. A sütőt 180 fokra be kell kapcsolni.
4. A lisztes keverékbe bele kell kockázni a vajat és kézzel össze kell morzsolgatni. Addig kell csinálni, amíg egy könnyű, morzsás tészta lesz. Nagyjából fél perc.
5. A lisztes-vajas morzsa közepébe egy lyukat kell készíteni és bele kell önteni a tojásos-tejes keveréket – de egy fél evőkanálnyi maradjon a tálban, amivel a végén meg lehet kenni a tetejüket -, majd fakanállal el kell keverni az egészet tésztát. A végén ha kell, kézzel picit át lehet dolgozni, de nem nagyon szabad tapogatni a tésztát.
6. A tésztát finoman lisztezett deszkára kell tenni és addig lapogatni kézzel, amíg 2-3 centi vastag lesz. Nem szabad sodorni, nyújtani, csak kézzel nyomkodni.
7. Pogácsaszaggatóval ki kell szaggatni és tepsibe tenni. Megkenni a félretett tojásos-tejes keverékkel, és a sütőben 20-25 perc alatt készre sütni. Akkor jó, ha szép aranybarna színű és a közepe száraz (ezt tűpróbával lehet ellenőrizni).
Ezután mehet rá a vaj, lekvár, tejszínhab. Arról pedig, hogy mennyire jól sikerült a scone, annyit tudok mesélni, hogy a férjem reklamált, amiért csak 8 darabot sütöttem, és azt kérdezte, mikor ismétlem meg a mutatványt. Szerencsére gyorsan megvan (15 perc +sütés), így még nagy lelkierő sem kell hozzá… Reggelire is bevállalható.