Gyerekkorom egyik legkülönlegesebb savanyúsága az ecetes szilva volt. Imádtam, főleg a rántott hús mellé, és ez a mai napig nem változott.
Hozzávalók: kb. 6 kg szilva majdnem érett, kemény, hamvas kék szilva 3,2 liter víz 1,5 kg cukor 5 dl 10 %-os ecet 1 púpos teáskanál só 6 db 1,5 literes befőttesüveg Az egészséges, szép szilvákat alaposan megmosom és jó szorosan megtöltöm a kimosott, ecetes vízzel átmosott befőttesüvegeket. A vizet felforralom a cukorral, ecettel és a sóval, majd a forró levet a szilvákra öntöm. 10 percig állni hagyom, hogy az üveg és a szilva átmelegedjen. Az üvegekből a levet visszaöntöm a lábasba. Miközben öntöm le a levet, a szilvákat a villa hátával visszaszorítom. A levet ismét felforralom és forrón a szilvákra öntöm. Három réteg celofánt teszek rá, a felső kettő közé nátrium-benzoátot teszek. Legumizom és megy a száraz dunsztba néhány napig. Szívesen kihagytam volna a lé leöntését, de fontos, hogy a szilvák átforrósodjanak az ecetes lében, de ne főjenek szét. Ugyanezért kell kemény, még nem teljesen megérett szilvákat eltenni. Az ecetes szilvát legjobban rántott hús mellé szeretem, de nagyjából a legtöbb sült és párolt hús körete lehet, akár a disznótorosnak is.