Gyerekkorom egyik legkülönlegesebb savanyúsága az ecetes szilva volt. Imádtam, főleg a rántott hús mellé, és ez a mai napig nem változott.
“Szilvafa kékül” (fotó: Myreille)
Kék és zöld színekben… (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
kb. 6 kg szilva majdnem érett, kemény, hamvas kék szilva
3,2 liter víz
1,5 kg cukor
5 dl 10 %-os ecet
1 púpos teáskanál só
6 db 1,5 literes befőttesüveg
Az egészséges, szép szilvákat alaposan megmosom és jó szorosan megtöltöm a kimosott, ecetes vízzel átmosott befőttesüvegeket.
A vizet felforralom a cukorral, ecettel és a sóval, majd a forró levet a szilvákra öntöm. 10 percig állni hagyom, hogy az üveg és a szilva átmelegedjen.
Az üvegekből a levet visszaöntöm a lábasba. Miközben öntöm le a levet, a szilvákat a villa hátával visszaszorítom.
A levet ismét felforralom és forrón a szilvákra öntöm. Három réteg celofánt teszek rá, a felső kettő közé nátrium-benzoátot teszek. Legumizom és megy a száraz dunsztba néhány napig.
Szilvával megtöltött üveg és az első lével felöntött üvegek (Fotó: Myreille)
Ecetes szilva (Fotó: Myreille)
Szívesen kihagytam volna a lé leöntését, de fontos, hogy a szilvák átforrósodjanak az ecetes lében, de ne főjenek szét. Ugyanezért kell kemény, még nem teljesen megérett szilvákat eltenni.
Az ecetes szilvát legjobban rántott hús mellé szeretem, de nagyjából a legtöbb sült és párolt hús körete lehet, akár a disznótorosnak is.