A tortában két és félszer több a dió, mint a liszt, és nem csak karácsonykor, de egész télen remek sütemény. Gyorsan elkészül és gyorsan el is fogy.
Tulajdonképpen a Citrusos máktorta felesleges sallang nélkül diós változata a diós-narancsos torta tejfölös-tejszínes krémmel, de az is az igazsághoz tartozik, hogy a La Deliziában kóstolt diós tortácska csak fokozta az elhatározásomat, hogy muszáj valami nagyon diós dolgot sütnöm, mindenféle felesleges tészta és felesleges liszt nélkül.Hozzávalók: 5 dkg olvasztott vaj 15 dkg cukor 1 narancs 25 dkg darált dió 10 dkg liszt 1 csomag sütőpor 2 tojás
Krém a tetejére: 1 (kis) pohár tejföl 2 dl tejszín 7-10 dkg porcukor
A vajat, a cukorral és a tojásokkal elkeverem. Belekeverem a darált diót, a narancs reszelt héját, a lisztet és a sütőport. Kicsavarom a narancs levét és azt is a tésztához keverem.
A masszát 26 centis tortaformába öntöm (ha kell, akkor előtte persze ki kell vajazni) és 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt, tűpróbáig sütöm.
Amikor kihűlt a torta, a tejfölt összekeverem a tejszínhabbal és a cukorral, majd elektromos habverővel alaposan felverem. Kicsit folyékony, de azért sűrű, könnyű krém lesz a végeredmény. Egy órát szobahőmérsékleten “szikkadni” hagyom a krémet és akkor szépen lehet szeletelni. (De az sem eretnekség, ha tálkában a torta mellé kerül a krém, és mindenki tesz a saját szeletére egy-két kanállal.) A tetejére még frissen reszelt narancshéj került.
Ui: A 26 centis tortaformám alja kerámia, az oldala szilikon. Imádom!