Diós cantuccini extra szűz olíva olajjal ünnepi hétköznapokra
Myreille - Publikálva:
Egyszerű elkészíteni, elronthatatlan és ezerszer finomabb, mint a bolti változatok. Íme egy remek cantuccini recpet, falatnyi Szicília a vacogó télben.
Diós cantuccini extra szűz olíva olajjal ünnepi hétköznapokra/Fotó: Myreille
Hozzávalók kb. 50 db cantuccinihoz
2 tojás
20 dkg kristálycukor
80 g extra szűz olíva olaj
35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
20 dkg (pucolt) dió
A tojást habosra keverem a cukorral, majd hozzákeverem az extra szűz olíva olajat, majd a lisztet a szódabikarbónával és ekkor beleszórom a diót is. Keverem ameddig tudom, majd gyúrom, ameddig tudom.
A tésztából 2 rudat formázok és 180 fokos sütőben (alsó-felső légkeverés) 30 perc alatt megsütöm.
A cantucci (vagy cantuccini) kétszer sül/Fotó: Myreille
Amikor a süti kihűlt, 1 centis* szeletekre vágom, sütőpapírral bélelt tepsire fektetem és 180 fokos sütőben 10-15 percig sütöm. (*Nem szeretem, ha túl vastag a cantucci, így én vékonyabbra vágom.)
Az utóbbi hetekben borzasztóan drága lett a vaj. Ezért készítettem extra szűz olíva olajjal a cantuccinit. Ezentúl csak így csinálom. Dióval és olíva olajjal, mert túlzás nélkül tökéletes.
Diós cantuccini/Fotó: Myreille
Jól záródó dobozban sokáig eláll és ropogós a diós cantuccini, bár ezt még nem sikerült kitesztelni, mert nálunk túl gyorsan fogy. Karácsonyi gasztroajándéknak is tökéletes.