Először diós browniet akartam sütni, de már a múlt héten is az volt, így kicsit megvariáltam: több tojást használtam, a sárgája került a tésztába, a fehérjéből kemény habot vertem.
Dióhabos brownie
Hozzávalók: 6 db tojás 20 dkg étcsokoládé (50%-os) 10 dkg margarin 22 dkg cukor 20 dkg liszt 1 csomag sütőpor 1 dl tejszín 15 dkg darált dió csipet só A margarint és a csokoládét mikróban megolvasztom, majd simára keverem. Beleteszek 10 dkg cukrot (figyelem, nem az egész mennyiség megy bele, mert a nagyja a diós habba kerül!), összekeverem. Beleteszem a tojások sárgáját és a tejszínt, összekeverem. Beleteszem a lisztet és a sütőport, elkeverem, de úgy, mint a hagyományos brownie tésztát, tehát nem kell simára keverni, csak elvegyíteni.
A 40×30-as tepsimet kibélelem sütőpapírral, belekenem, egyenletesen a sűrű tésztát és 180 fokos sütőbe tolom. 10 percig sütöm, közben elkészítem a tetejére a habot.
A hat tojásfehérjét pici sóval kissé felverem és amikor már habos, beleteszem a 12 dkg (6 evőkanál) cukrot és kemény habbá verem. Végül 2 evőkanálnyi diót félreteszek, a többit belekeverem a habba. A diós habot a forró sütemény tetejére kenem, megszórom a maradék darált dióval és visszatolom a sütőbe még 25 percre.
Nem túl édes sütemény, de remekül érezhető benne a csokis alap és a diós réteg is. Kávé, kakaó és tea mellé “békebeli” sütemény, amit stílusosan rombusz alakra illik vágni.