A mézes kuglófnak nemcsak a megjelenése ünnepi, hanem a mézes illata és íze is. Egyszerű elkészíteni és nagyon könnyű megszeretni.
Mézes kuglóf recept
Szükség lesz egy 24 centis kuglófformára. Én szilikonos formát használok.
Hozzávalók:
120 g méz (lehet akác-, fenyő- vagy virágméz) 100 g vaj 100 g nádcukor 4 tojás 350 g liszt 1 csomag sütőpor 2 dl tej
- A sütőt előmelegítem 190 C fok (alsó-felső sütés, légkeverés)
- A mézet és a vajat egy nagy tálba teszem és mikróban 30 mp alatt megolvasztom, majd jól elkeverem.
- Beleteszem a cukrot, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat. Mehet bele a tej is.
- Hozzáadom a lisztet és a sütőport és simára keverem.
- A tésztát a formába öntöm. (A szilikon formát nem kell vajazni.) Tepsire teszem, majd a 190 C fokos sütőben 45 perc alatt készre sütöm.
Lehet bele tenni mazsolát és kandírozott narancshéjat is, de most éppen a családom azon tagjai kedvében jártam, akik nem szeretik a sütiben a mazsolát.
Önmagában is remek süti, de csináltam hozzá egy egyszerű, csokis, pudingos krémet.
Pudingos krém
2 csomag puding (vagy vanília vagy csoki) 1 l tej 5-7 g vaj
A pudingot megfőzöm, majd amikor még forró, belekeverem a vajat.
A tálalás nagyon egyszerű: felvágom a kuglófot, majd a tányéron pakolok rá egy keveset (vagy éppen jó nagy adagot) a pudingos krémből.