Dani egészen pontosan elmondta, hogy milyen tortát szeretne hetedik születésnapjára. Nekem “csak” meg kellett csinálnom.
“Olyan legyen a krém, mint Zsombi tortájának, csak ne legyen benne olyan narancssárga. Legyen a tetején is krém és legyen a krémen csoki. Legyen rajta marcipán is, mert Zsombi szereti. És segítek megsütni.” – mondta Dani és nekem ezután már egyszerű dolgom volt.
Mandulás-csokis-narancsos-ricottás torta
Hozzávalók:
Mandulás piskóta
4 db tojás 4 evőkanál cukor 6 evőkanál darált mandula 1 csomag sütőpor
Narancsos-csokis-ricottás krém
250 g ricotta 250 g mascarpone 50 g csoki chips 1 narancs reszelt héja 15 dkg porcukor késhegynyi őrölt vanília
A torta tetejére: 50 g csoki chips – (A tortához 100 g csoki chipset használtam fel.) 100 g marcipán
A mandulás piskóta
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét felhabosítom, beleteszem a cukrot és kemény habot verek. Ezután óvatosan belekeverem a darált mandulát és a sütőport. 26 centis tortaformába* öntöm és 180 ºC-os sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni.
*A tortaformám alja porcelán, az oldala szilikon. Csak az alját szoktam nagyon vékonyan megolajozni.
A csokis-narancsos krém
A ricottát simára keverem a mascarponéval, a porcukorral és az őrölt vaníliával. Belekeverem a reszelt narancshéjat** és a csoki chipset. Amíg hűl a mandulás piskóta, a hűtőbe teszem.
**Cassata alla Siciliana nagy kedvence a gyerekeknek, de Dani kerülni akarta a kandírozott narancshéjat, viszont a csoki-narancs annyira remek páros, hogy nem tudtam elhagyni, így ebben a formában tettem a krémbe.
A torta összeállítása
A kihűlt mandulás piskótát két lapra vágom és betöltöm a krém kétharmadával. A maradék krémmel megkenem a torta tetejét, majd megszórom csoki chips-szel.
A torta tetejére Dani formázta a marcipán golyókat.
Dani a kóstolás után megjegyezte, hogy ezt a tortát jól kitalálta. Mi is imádtuk: nem túl édes, könnyed és mégis különleges, nagyon jók lettek az arányok és az ízvilága éppen az, amit nagyon szeretünk. Karácsonyra is meg fogom sütni.