A cukkinifasírt a cukkininek az a formája, amit mindenki szeret, vagy szeretni fog. Az alaprecept egyszerű, de bármikor tovább lehet gondolni.
Elkényeztet minket a kertünk. Zsenge a cukkini, a hagyma pedig ropogós, ízletes. Egyik délután váratlan vendégek érkeztek és a “gyorsan mit üssek össze” töprengésnek a végeredménye a cukkinifasírt lett. A tányéron maradt utolsó cukkinifasírtot többen nézegették, végül ketten elfelezték.
Cukkinifasírt recept
Hozzávalók: 1,5 kg cukkini (ami tisztítás után 1,2 kg lett) 2 kis fej vöröshagyma 300 g apró szemű zabpehely 2 tojás só bors nagy csipet chilipehely olaj
Hiába nagyok, a frissen leszedett cukkinik olyan zsengék, hogy a héját le se hámozom, csak a “szivacsos” magházat veszem ki. Így a nagyjából 1,5 kg cukkiniből 1,2 kg maradt. Ezután nagy lyukú reszelőn lereszelem a cukkinit, egy 1 teáskanál sóval besózom és állni hagyom.
A zabpelyhet forgóképes aprítóban ledarálom. Nem lesz liszt finomságú, de jót tesz a cukkinifasírt állagának ez a darálás.
A vöröshagymát apróra vágom.
A cukkinit alaposan kifacsarom és összekeverem a “darált” zabpehellyel, a hagymával, a tojásokkal, egy nagy csipet sóval, némi borssal és egy nagy csipet chilipehellyel. Majd az egészet jól át is gyúrom.
Evőkanálnyi masszát kiveszek és lapos korongot formázok belőle. Azonnal forró, enyhén olajozott serpenyőbe teszem és mindkét oldalát jól megsütöm.
Ebből az adagból 23 korongot sütöttem.
A cukkinifasírt remek önmagában, de a jóságát tejföllel, tejföllel és házi sonkával, tejföllel és friss jalapeno-val vagy sült hússal tovább lehet fokozni.
A cukkini-zabpehely-tojás egy semleges ízű, de remek állagú alapot ad a cukkinifasírtnak. Nagyon szeretem benne a hagymát, így azt mindig teszek bele, de a többi, hogy chili kerüljön bele vagy friss jalapeno, esetleg őrölt pirospaprika, apróra vágott petrezselyem, zúzott fokhagyma vagy garam masala, már hangult és ihlet kérdése.