A keksz nem csak nyomokban tartalmazhat mogyorót, földimogyorókrém az alapja. Ellenállhatatlan ropogós csábítás csokoládécsíkokkal. Földimogyorókrémből a “crunchy” a kedvencem. Bírom a sós-édes krémben a ropogós mogyoródarabkákat. Mogyoróvajat éppen ezért nem szabad itthon tartani, mert ha van a kamrapolcon, elég gyakran a kezembe kerül a kiskanál és rájárok. Nem éppen diétás étel. Régóta terveztem, hogy sütök olyan kekszet, aminek a mogyoróvaj az alapja, mert bár perverz, a sós mogyoró, a vanília, a cukor és a csokoládé nagy barátok. A hétvégén hozzánk lopakodott egy üveg mogyorókrém, így minden adott volt. (Még van egy fél üveg mogyoróvaj, lehet tippelni, hogy milyen rövid életű lesz…) Minden édességbe kell egy csipet só, az egyensúly miatt, de ebbe a kekszbe nem, mert a földimogyorókrémben van só bőven.
Hozzávalók 24-26 kekszhez: 50 g vaj 150 g mogyoróvaj (Peanut Butter crunchy – Földimogyorókrém mogyoródarabkákkal) 150 g barna nádcukor 1/4 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy 1 zacskó vaníliás cukor) 2 tojás 200 g liszt fél csomag (6 g) sütőpor 100 g étcsokoládé Első lépésben a vajat, a mogyoróvajat, a barna cukrot és a vaníliaőrleményt jól kikevertem. Ezután hozzákevertem a tojásokat és addig kevertem, amíg a massza egynemű lett. Beletettem a sütőporral elkevert lisztet, először kevertem, majd óvatosan átgyúrtam. Apró diónyi golyókat formáztam a tésztából, amelyeket a sütőpapírral bélelt tepsiben kicsit megnyomkodtam. (Nagyjából fél centi vastagra.) 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem. A sütőlapon hagytam kihűlni. (A sütőben óvatosan kell a kekszek alá nézni, mert a tészta olyankor még puha.) Amikor a kekszek teljesen kihűltek, olvasztott csokoládét csorgattam rájuk és megvártam, amíg a csokoládé visszaköt. Tetszik a moksha.hu? Kövess minket a Facebookon is!