term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:22918
category_3 #e62e2e

Csokis-diós-cukkinis brownie mascarponeval

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Csokis-diós-cukkinis brownie mascarponeval

Myreille - Publikálva:

Liszt helyett dió, vaj helyett cukkini, cukor helyett méz kerül ebbe a különleges brownie-ba. Talán lehetne “reform” csokis süti, de egyszerűen csak finom.   A cukkini ízét nem lehet érezni a süteményben és látni sem lehet a süteményben, csak azért kell a sütibe, hogy megadja a megfelelő állagot és nedvességet. Szóval nem valamiféle reform csokis zöldségről van szó, hanem egy eszméletlenül finom, nagyon csokis édességről. A tészta kicsit sem lesz száraz, sokkal inkább egy sűrű, de szeletelhető “csokoládékrémre” emlékeztet, azaz remek brownie. Természetesen szögletes tepsiben is megsüthető, de a tetejéről akkor sem érdemes elhagyni a mascarpone és darabolt dió réteget.

Csokis-diós-cukkinis brownietorta mascarpone mázzal (Fotó: Myreille)

Csokis-diós-cukkinis brownie

Hozzávalók: 35 dkg tisztított dió 50 dkg cukkini (1 nagyobb cukkini) csipet só 1 tojás 15 dkg méz kevés őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukorral helyettesíthető, de akkor csak 13 dkg méz legyen) fél csomag sütőpor 20 dkg étcsokoládé 1 evőkanál kakaópor 25 dkg mascarpone A diót forró teflon serpenyőben 10 perc alatt átpirítom, majd 4 evőkanálnyit kiveszek belőle, a többit pedig  (aprító gépben) ledarálom. A darált diót összekeverem a kakaóporral, a csipet sóval és a sütőporral. A csokoládét megolvasztom. A cukkinit megpucolom, hosszában elnegyedelem, kivágom a magházát és a “szivacsos” részt, majd nagy lyukú reszelőn belereszelem a diós keverékbe. Mehet utána a tojás, a méz, a vanília és az olvasztott csokoládé is. Alaposan összekeverem (sehol se maradjon benne száraz diót), majd kerek tortaformába öntöm. (Én 26 centis tortaformát használtam, amelynek az alja porcelán, az oldala pedig szilikon. A porcelán részt – biztos, ami biztos alapon – picit bevajaztam, azaz egy vaj csomagolásának belső oldalával kentem át, de egy csepp olíva olaj is megteszi, ha úgy alakul.) 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 40-45 percig) sütöm. Megvárom, amíg kihűl. A félretett diót durvára vágom. A mascarponet-t pedig átkeverem. A mascarponet a torta tetejére és oldalára kenem és megszórom a durvára vágott dióval. Szerintem a csokis-diós cukkinis bownietorta olyan “sűrű”, hogy a mascarpone-t nem kell tovább cukrozni, illetve a mascarpone mázat nem érdemes elhagyni, mert akkor felborul a sütemény egyensúlya. Amúgy nem túl magas torta, de igen kiadós, ráadásul nagyon csokis.

Csokis-diós-cukkinis brownietorta mascarpone mázzal (Fotó: Myreille)

Összegzés
recipe image
Recept
Csokis-diós-cukkinis brownie
Szerző
Dátum

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra