A jó csirke pho leves ugyanolyan varázslatos, mint a jó húsleves. És legalább olyan egyszerű (és hosszú) elkészíteni.
Szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt vettem egy nagy zacskó csillagánizst csak azért, hogy itthon is tökéletes csirke pho-t főzzek. Számtalan “ez nem egészen az” és “majdnem tökéletes” pho után, végre elkészült itthon a “remek, pont ilyenre” vágytam pho leves.
Pho leves recept
Hozzávalók: 20-25 dkg csirkemellfilé 1 fej vöröshagyma 4 sárgarépa 1 fehérrépa (paszternák vagy petrezselyemgyökér) 1 szál szárzeller 4 nagy gerezd fokhagyma fél diónyi friss gyömbér 1 csillagánizs 1 kis darab fahéj 1 levél indiai babér* 2 kaffir lime levél 1/2 teáskanál őrölt koriandermag chilipehely 2-3 újhagyma kis csokor korianderzöld só olíva olaj 1/2 csomag rizstészta
*Az indiai babérlevél és a nálunk közismert babérlevél egészen más növény levele és egészen más az íze is. Az indiai babérlevélben három vastag ér fut végig a levélen. Jellegzetes és eltéveszthetetlen. Az indiai babér kicsit fahéjas ízével nem hozza azt az ízt, amit a krumplifőzelékben várunk, viszont a csirke pho levesben tökélese.
Így főzöm a házi pho levest!
Kevés olíva olajon fehérre pirítom a felkockázott csirkemellet. Sózom és felöntöm 2,5 l vízzel. Miközben felforr, beledobálom a répát, a fehérrépát és a vöröshagymát.
Beleteszem az apróra vágott gyömbért. Tényleg apróra vágom, mert nem szűröm le a levest és evés közben, ha ráharap az ember, ne legyen kellemetlen. Nagyjából 2x2x2 mm-es kockákra vágom.
Beleteszem az apróra vágott fokhagymát és szárzellert is.
Főzöm egy órát, majd fűszerezem a levest. Szórok bele őrölt koriandermagot, jó csipet chilipelyhet és beledobok egy csillagánizst. Megy bele a fahéj és az indiai babérlevél. Csendesen főzöm 20 percig, majd kiveszem a csillagánizst. Maradhatna benne tovább is, de én úgy szeretem, ha “halkabb” az íze.
Kóstolom, ha még kell, akkor még sózom.
Megfőzöm a rizstésztát. Ehhez vizet forralok, majd a forró vízzel leöntöm a rizstésztát. 3-4 percig hagyom állni, majd leszűröm és 10 percig pihentetem. Amíg a tészta pihen, a leves csendesen fő felkarikázom az újhagymát és felvágom a korianderzöldet.
Kitérő: Az újhagymát és a koriandert a kertünkben neveljük. Most éppen egy lila újhagymát húztam ki, de persze a vöröshagyma újhagymája ugyanolyan tökéletes.
Lehet tálalni.
Engem nem zavar, sőt szeretem, hogy a levesben ott van minden összetevő, de aki elegánsan készítené, az ne kockázza a csirkemellet, hanem főzze egyben, majd tálalás előtt vegye ki, szeletelje fel, a levest pedig szűrje le.
A tányérba először tésztát teszek, majd rászedem a levest, a sűrűjét és a levét, végül pedig alaposan megszórom feldarabolt újhagymával és korianderzölddel.