Gyümölcsös, egyszerű, finom és ráadásul laktózmentes. Régen a nagymamám sütött ilyen pitéket, most én lepem meg a családot.
A cseresznyés (és meggye)s pitékkel leginkább az a baj, hogyha sok gyümölcsöt teszünk bele – és ugye, csak sok gyümölccsel finomak -, elázik a tészta. Tehát nincs más megoldás, csökkenteni kell a gyümölcs víztartalmát. Így nem csak a tészta nem fog elázni, de intenzívebb lesz a gyümölcsösség is. Hozzávalók (40×30-as tepsihez): 1,5 kg cseresznye 3 evőkanál cukor 25 dkg margarin 20 dkg cukor 2 csomag vaníliás cukor 1 bio citrom reszelt héja és kifacsart leve csipet só 4 tojás 25 dkg liszt fél csomag sütőpor kb. 1,5 dl víz Ez a sütemény is rákészülést igényel. Előző este ki kell magozni a cseresznyét, majd lecukrozni és hagyni, hogy kiadja a levét. Reggel le kell szűrni és le kell csepegtetni. (A cseresznyelevet meg lehet inni.) Egy tepsibe sütőpapírt kell tenni, szétteríteni rajta a cseresznyét és langyos sütőben 10-15 percig szárítani. (Én nem csak a cseresznyés pite miatt aszalok cseresznyét, hanem azért, mert szeretjük. A sütihez nem kell teljesen megaszalni, csak a nedvességtartalmát nagyjából a harmadára csökkenteni.) A margarint habosra keverem a cukorral és a vaníliás cukorral. Egyesével beleteszem a tojásokat, majd a sütőporral elkevert lisztet és a csipet sót. Ekkor a tészta nagyon kemény, elkezdem hígítani. Először a citrom levével, és persze megy bele a citrom reszelt héja is, majd vízzel. A víz mennyisége a tojások nagyságától függ, ám apránként kell hozzáadni, alaposan elkeverni és figyelni a tésztát. A piskótatésztánál kicsit sűrűbb tésztát kell keverni. A 40×30-as tepsibe sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát, elterítem, megszórom a tetejét a cseresznyével és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. Tipp: El lehet készíteni meggyel is és a meggyet ugyanígy ki kell szárítani, mint a cseresznyét! Regisztrálj és használd a “Mentés kedvenc cikknek” gombot, hogy később is könnyen megtaláld kedvenc receptjeidet.