A lipcsei- (vagy vendégváró)-szelet életem egyik meghatározó süteménye. Karácsony, teadélután és gyerekkor illata van. Klasszikus házi sütemény.
Idén karácsonyra az egyik karácsonyi és névnapi ajándékom, hogy anyuval megsütöttük a lipcsei-szeletet. Pontosabban mindent én csináltam, anyu csak felügyelt, mondta a receptet és idegeskedett, mert nálunk az összes kedvenc receptünk a fejében van, ami azt jelenti, hogy a mérleg csak porosodik a szekrény tetején. De most mértem, nagyon figyeltem és mivel a végeredmény tökéletes – mondjuk, én ebben egy percig nem kételkedtem – feljegyzem a receptet.
Lipcsei-szelet, de valahol vendégváró-szeletnek nevezik ezt a süteményt. (Fotó: Myreille)
Lipcsei- (vagy vendégváró-)szelet2 lap kakaós tészta:
35 dkg liszt
3 dkg holland kakaópor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg cukor
1 tojás
10 dkg vaj/margarin
10 dkg tejföl
Először a száraz hozzávalókat keverem össze: a lisztet, a kakaóport, a szódabikarónát és a cukrot, majd beleteszem a puha, felkockázott vajat, a tojást és a tejfölt és összegyúrom. Két gombócra veszem a tésztát, kinyújtom, és egy 40×30 centis tepsi hátulján két lapot sütök. (180 fokot sütőben kb. 10-15 perc)
A kakaós lapok könnyen törnek, vigyázni kell rájuk.
Piskóta:
Eddig a piskótáim nem voltak tökéletesek. Most nagyon figyeltem anyura és remek lett. Mondom a titkot is:
Hozzávalók:
10 tojás
10 púpos evőkanál cukor (20 dkg)
10 csapott evőkanál liszt
1/4 teáskanál sütőpor
csipet só
1 teáskanál citromlé (mármint rendes citrom leve)
A lisztet átszitálom és hozzákeverem a sütőport. A tojásokat szétválasztom és a fehérjéket csipet sóval félig felverem, majd fokozatosan, azaz kanalanként hozzáadom a cukrot és kemény habbá verem. Nagyon fontos, hogy a cukorral együtt kell kemény habbá verni a tojásfehérjét. Ezután beleteszek egy teáskanál citromlevet, átkeverem és egyesével belekeverem a tojássárgákat, jól elkeverem, majd beleteszem a lisztet és óvatosan, de alaposan átkeverem.
40×30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a tésztát és előmelegített, 170 fokos sütőben 20-25 perc alatt, aranybarnára sütöm. A biztonság kedvéért csinálok egy tűpróbát is.
Kiveszem, kicsit összeesik, de nem jelentősen, kifordítom a tepsiből, lehúzom a sütőpapírt és megvárom, amíg teljesen kihűl.
Krém:
25 dkg vaj
10 dkg liszt
7 dl tej
10 dkg+1 evőkanál porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál rum (aroma)
A lisztet lábasba mérem, összekeverem egy evőkanál porcukorral, és 1 dl hideg tejjel simára keverem. Ráöntöm a többi tejet is, elkeverem és felfőzöm. Hagyom kihűlni. Ez a szaporító.
A szaporító nem csak mennyiségileg növeli a vajas krémet, hanem elvesz a “zsírosságából” is. Tilos kihagyni!
A puha vajat habosra keverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd kanalanként belekeverem a szaporítót. Beleteszem a rumaromát és jó habosra keverem.
Összeállítom a süteményt: Az egyik kakaós lapot nagy tálcára teszem és megkenem a krém felével. Ráteszem a piskótát, a krém másik felét és a második kakaós lapot. Letakarom zsírpapírral és konyharuhával. Nem teszem hűtőbe, hanem a konyhaasztalon hagyom. Másnap lehet szeletelni és enni.
Szerintem akkor a legszebb, ha a hagyomány szerint, először vékony csíkokra vágjuk, majd felkockázzuk… pontosabban téglatesteket kapunk, amelyek alapja egy szép téglalap…
A családunkban hagyományos karácsonyi sütemény a lipcsei-szelet, de anyu küldte teadélutánokra is. Sőt, réges-régen sátras lakodalmakra is sütötték.
Lipcsei-szelet (Fotó: Myreille)
Ui: A lipcsei-szelettel mindig úgy járunk, hogy karácsony előtt pár nappal megsütjük, hogy huszonnegyedikén már ne legyen vele gondunk, de általában az első tepsi korán elfogy, és szenteste a második tepsi barna tésztája még ropogós, de nem bánjuk, muszáj megkóstolni.