Paradicsomos húsgombócban az olaszok nagyok, de van magyar – oviból és menzáról ismerhető – változata is, amely elképesztően finom.
Paradicsomos húsgombóc, avagy töltött paprika paprika nélkül (Fotó: Myreille)
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg darált hús
1 marék (kb. 5-7 dkg) rizs
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 teáskanál majoranna
só
bors
pirospaprika
3 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
2 doboz paradicsompüré
1 paprika (Kápia)
A darált húst alaposan összedolgozom a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a
2 tojással, sóval, borssal, majorannával és pirospaprikával, majd gombócokat formázok a húsból. Nagyjából golflabda méretűeket, amelyek ahogy dagad a rizs, nagyobbak lesznek főzés közben.
Egy nagy lábasban az olajon megpirítom a lisztet, belekeverem a paradicsompürét, felöntöm kb 2,5 liter vízzel, picit sózom, beleteszem a kimagozott, de egyben hagyott paprikát és felforralom. Egyszóval csinálok egy paradicsommártást, de nem túl sűrűt.
Amikor forr a mártás beleteszem a gombócokat és nagyjából 1 órát főzöm. A gombócok méretétől függ, hogy mennyit kell főzni és mielőtt késznek nyilvánítanánk, meg kell nézni egy gombócot. Kettévágom és megnézem a közepét.
A mártásra figyelni kell, mert könnyen leéghet. Ha túl sűrű, akkor egy kis vízzel érdemes hígítani, mert úgyis sűrűsödik, amíg megfőnek a gombócok.
Lehet enni krumplival, de én friss puha kenyérrel szeretem. És igen, aki felismeri ebben a hagyományos, magyar töltött paprikát, nem téved. Csak itt paprika helyett gombócok vannak. A fiaim imádják.
Családi kedvencünk: Paradicsomos húsgombóc (Fotó: Myreille)