A paradicsomleves télen-nyáron a világ legegyszerűbb levese, azonban csak akkor szeretem, ha olyan az íze, mint gyerekkoromban. Sokféle paradicsomlevest próbáltam már, de legjobban azt szeretem, amelynek olyan az íze, mint a gyerekkoromban: sűrű – nagyjából három lépés választja el a paradicsomszósztól -, kicsit édes, bazsalikommentes és van benne pirított kenyérkocka vagy levesgyöngy. Szerencsére a férjem és a fiam is így imádja. Télen-nyáron, hetente legalább egyszer főzök paradicsomlevest, annyi a különbség hogy nyáron friss paradicsomból indul a főzés, télen pedig sűrűre főzött paradicsomléből.
Paradicsomleves nyáron: 3 kg paradicsom 1 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt 1 kis fej vöröshagyma csipet só 3-4 evőkanál cukor Kell még egy nagy szita vagy apró lyukú szűrő vagy paradicsom passzírozó. Egy lábasban, amiben a levest főzöm, az olajon a lisztet aranybarnára pirítom, majd hagyom kihűlni. Ez azért fontos, mert a hideg rántást forró lével, a forró rántást pedig hideg folyadékkal kell felönteni, hogy ne csomósodjon össze. A friss paradicsomlé pedig forró lesz, amikor elkészül. A paradicsomokat megmosom és nagyobb darabokra vágom és egy lábasban felteszem főni. A fakanállal kicsit megnyomkodom a paradicsomokat, hogy kevés levet eresszen. Addig főzöm, amíg a paradicsom jó sok levet eresz és megpuhul, ezután szűrőn átpasszírozom. (Kevesebb a munka a paradicsom passzírozóval.) A végeredmény egy híg paradicsomlé. Nem kell elfőzni a levet, ahogyan a télire eltett paradicsomlével tesszük, hanem maradhat híg, így nem kell víz a leveshez. A hideg rántást felöntöm a meleg paradicsomlével, összekeverem, beleteszem a megtisztított hagymát – egészben -, a sót és a cukrot, és főzöm egy jó órát, amíg a hagyma teljesen megpuhul és az ízek összeérnek. Paradicsomleves télen: 1 liter paradicsomlé (sűrűre főzött) 1 evőkanál olaj 1 evőkanál liszt 1 kis fej vöröshagyma csipet só 2 evőkanál cukor Az olajon a lisztet aranybarnára pirítom, majd beleöntöm a paradicsomlevet és 1,5 liter vizet. (Itt ugye forró a rántás, rá lehet önteni a hideg paradicsomlevet és a hideg vízet, nem lesz csomós.) Mehet bele a só, a cukor és a megpucolt vöröshagyma egészben. Felforralom, majd jó egy órát főzöm, amíg a hagyma teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.