Gyerekkoromban imádtam azt a pillanatot, amikor a nagyi kamrájából előkerült a birsalmasajt. A jól megszáradt szélét szerettem legjobban. Arra gondoltam, hogy megpróbálok olyan birsalmasajtot csinálni, ami nagyon kevés cukrot tartalmaz és jól kiszáradt. A végeredmény elképesztően finom, és a fiam szerint olyan, mint a gumicukor, csak finomabb.
Hozzávalók: 5-6 szem birsalma 3-4 evőkanál kristálycukor (lapos evőkanál, nem kell agyoncukrozni, úgy finom, szerintem, ha nem a cukor, hanem a birsalma íze dominál) szükség lesz még: sütőre tepsire sütőpapírra késre botmixer A birsalmát alaposan megmosom, hogy az összes szösz lejöjjön róla, majd felnegyedelem, felkockázom úgy, hogy a magházát és a hibás részeket – sajnos a birs gyakran kukacos – kivágom. Nem pucolom meg, imádom a birsalma héját és a végeredménynek is jót tesz. Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi és addig főzöm, kb. fél óra, amíg a birsalma megpuhul. A birsalmát leszűröm, de levét felfogom és forrón, egy kiskanál cukorral a szakács jutalma. A birsalmát botmixerrel pépesítem, belekeverem a cukrot és állandó kevergetés mellett felforralom. (Bugyog, úgyhogy vigyázni kell vele.) A sütőt kicsit bemelegítem (180-190 fokra). A tepsit kibélelem a sütőpapírra, majd a sütőpapíron 2-3 mm vékonyan szétterítem a masszát. A tepsit a sütőbe teszem, 8-10 percig “sütöm”, majd elzárom a gázt és a sütőben hagyom kihűlni, száradni a birsalmás masszát. Sütőben szárítom fél napig, majd ismét a meleg sütőbe teszem. (Nálunk éppen fasírt sült 200 fokon, amikor készen volt, elzártam a sütőt és betettem a birsalmát száradni.) Ezután már könnyen és egyben le lehetett venni a sütőpapírról a szárított birsalmamasszát. Új sütőpapírt vettem, megfordítottam a birsalmás “bőrt”, és ismét szárítottam a 180 fokos sütőben 10 percig. Amikor kihűlt, 1 centis csíkokra vágtam és már lehetett is enni. Lehet még vékonyabbra is vágni, csak úgy nehezebb feltekerni. Nem csak remek nasi, de érett, finom sajtokhoz is illik és gasztroajándéknak is remek, bár eltarthatóságáról nem sokat tudunk, túl gyorsan elfogyott. 4 éves fiam annyit fűzött még hozzá, hogy “Anya, csinálj még ilyet!” Kövesd a moksha.hu-t a Facebookon is!