Könnyű, krémes, megunhatatlan. Cheesecake-kel lehetetlen hibázni, ráadásul a citromos változat a világ egyik legjobb citromtortája. Nem savanyú, csupán csak pikáns, mint egy jó limonádé!
Hozzávalók: A tészta: 15 dkg vaj (nem margarin, vaj!) 20 dkg liszt csipet só 1 tojás sárgája 2 evőkanál víz 3 evőkanál cukor A hozzávalókat egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztát tapicsokolok. Nem szabad gyötörni a tésztát, mert akkor “szalonnás” lesz a tészta. Morzsolni kell a vajat, majd összenyomkodni a tésztát. Ha a tészta összeállt, kinyújtom és egy 26-28 centis formába teszem úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme is. (Ha nagyobb a forma, kisebb peremet csinálok, a kisebb nagyobbat.) 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt elősütöm. Amíg a tészta sül, megcsinálom a tölteléket. A citromos krém: 500 g mascarpone 2 tojás+1 fehérje, ami a tésztából kimaradt 15 dkg cukor 1 csomag vaníliás cukor 3 citrom reszelt héja és kifacsart leve A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral kikeverem, belekeverem a mascarpone-t, majd a citromhéjat és citromlevet. A krémet az elősütött tésztára öntöm és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tészta teteje kicsit megpirult, a krém nem folyékony, hanem a közepén remegős. Hagyom kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. 10-15 perccel fogyasztás előtt érdemes kivenni. Friss gyümölcsök is illenek mellé.