Túl sokszor jártam meg, amikor a tejberizst “nagyjából” főztem. Egyszerűbb és stresszmentesebb, ha bögrével kimérem. Hozzávalók: 1 bögre rizs (A besorolású, mert azt nem kell válogatni) 2 bögre víz 2,5 bögre tej 2 dl tejszín 1 ek cukor 1 maradék vanília rúd, de persze lehet egy egész is 2 dl-es bögrét szoktam használni, mert kis mennyiségben nem állok neki tejberizst főzni, a “hatalmas” adag pedig 24 órán belül elkopik, mert a “férfiak” nagyon szeretik. Az 1 bögre rizst 2 bögre vízben felteszem főzni. Felforr a víz, takarékra teszem és néha megkevergetem. Amikor a rizs kezdi elfőni a vizet, mikróban megmelegítem a 2,5 bögre tejet és felöntöm. Beledobom a vanília rudat – cukorban el szoktam tenni a kikapart vanília rudat és ilyenkor felhasználom – és megcukrozom. Fontos, hogy forró legyen a tej, hogy ne hűtse le a rizst. Gyakran kevergetve addig főzöm, amíg a rizs teljesen át nem puhul. Legalább fél óra, türelem. Belekeverem a tejszínt, amint bugyog, már készen is van. Amíg ehetőre hűl, fedővel letakarom. Az egyik kedvencem a citromos tejberizs. 1 tk frissen csavart citromlevet és egy negyed citrom reszelt héját keverek egy adag tejberizsbe. Kandírozott citromhéjjal tovább lehet tuningolni.