Ugyanolyan vastag a céklás piskóta, mint a kókuszos krém. Ám, a piskótának egyáltalán nincs cékla íze, a kókuszkrém pedig sűrű, finom és nem túl édes.
Céklás-kakaós piskóta Hozzávalók: 3 tojás 2 kisebb céklagumó (20-25 dkg cékla) 10 dkg házi vaníliás cukor (vagy 10 dkg cukor + 2 zacskó vaníliás cukor) 3 evőkanál (6 dkg liszt) 1/4 teáskanál szódabikarbóna 2 teáskanál kakaópor csipet só A céklát megpucolom és apró lyukú reszelőn lereszelem. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket egy tálba teszem, a tojássárgákat a céklához keverem, akárcsak a szódabikarbónával elkevert lisztet és a kakaóport. A tojásfehérjéket csipet sóval kicsit felverem, majd a cukrot folyamatosan hozzáadom és kemény habbá verem. A céklás cucchoz keverem a felvert habot, majd a tésztát egy 26 centi átmérőjű (nagyobb ne legyen, mert akkor nagyon lapos lesz a torta) tortaformába öntöm. 180 fokos sütőben tűpróbáig (kb. 35 perc alatt) készre sütöm. Hagyom kihűlni. Kókuszos krém Hozzávalók: 5 dkg vaj 1 evőkanál liszt (kb. 2-3 dkg) 3 evőkanál házi vaníliás cukor (vagy 2,5 evőkanál cukor és 1 zacskó vaníliás cukor) 2,5 dl tej 15 dkg kókuszreszelék A vajat egy kis lábasban megolvasztom, beleszórom a lisztet, kevergetem. Ne égjen meg, csak süljön át a liszt, hogy ne legyen liszt íze, majd felöntöm hideg tejjel – fontos, hogy hideg tejjel kell felönteni, különben csomós lesz – és felforralom. Amint bugyog, mint egy puding, elzárom. Belekeverem a cukrot és néha-néha megkevergetve hagyom meghűlni. Kevés kókuszreszeléket félreteszek, a többit a kihűlt “pudingos” krémbe keverem. A kókusztól még sűrűbb lesz a krém. Ezután a torta tetejét és oldalát megkenem a krémmel, a maradék kókuszreszeléket rászórom és már lehet is enni. És szólok, ez egy lapos típusú torta…