Már kecsegtet a tavasz, de még heteket kell várni a friss zöldségekre. Színekre, vitaminokra vágyom és ilyenkor a cékláé a főszerep. Őrült jó reggeli!
Színes vitaminbomba egész télen: céklakrém (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
2 közepes cékla
2 evőkanál görög joghurt vagy feta sajt
1-2 gerezd fokhagyma
só
bors
A céklákat megmosom és tűzálló tálba teszem, majd sütőben (nagyjából másfél óra alatt) puhára sütöm. Főzni nem érdemes, mert túl vizes lesz és két céklát se szoktam csak úgy a sütőbe tenni – túl drága mulatság lenne -, inkább szorítok neki helyet, ha éppen sül valami. Mondjuk pár kakukkfüves csirkecomb.
Forrón megpucolom a céklákat, kockára vágom és robotgépben sóval, borssal megfűszerezem, majd pürésítem.
Amikor kihűlt, hozzáteszem a zúzott fokhagymát és a joghurtot (vagy a fetát, ha van itthon) és újra áttekerem a robotgéppel.
Önállóan vagy margarin helyett szendvicsbe valódi ízbomba. (Fotó: Myreille)
Leggyakrabban pirított kenyérrel eszem, de használom szendvicsekben vaj helyett. Az egyik legfinomabb szendvics a házi kifli, céklakrémmel és sült csirkével. Próbáljátok ki!
Őrületes receptekkel jövünk a hírlevélben is, iratkozz fel most!
Másik nagy kedvencem, a zöldség, amire március elején is számíthatok, a zellergumó. Húslevesben még tíz esetből nyolcszor kikerülöm, de a sült és a rántott zellerért megveszek.