Hetekig álmodoztam arról a mandulatortáról, amelynek tésztájában rengeteg a mandula, a krémjében pedig a marcipán és az amaretti ízvilága dominál. Végül megsütöttem…
… mert a férjem segített mandulát törni és bevásárláskor a mandula aroma is eszembe jutott. Hozzávalók: A tészta: 4 tojás 4 evőkanál cukor 3 evőkanál liszt 15 dkg durvára darált mandula 1/4 teáskanál szódabikarbóna A tojások fehérjéjéből 4 evőkanál cukorral kemény habot verek. Belekeverem a tojássárgákat, majd “könnyű mozdulatokkal” a szódabikarbónával elkevert lisztet és a darált mandulát. Kivajazott 26 centis tortaformába öntöm (az enyémnek kerámia az alja, az oldala meg szilikon) és előmelegített, 180 fokos sütőben (légkeverés, alsó-felső sütés) kb. 25 percig, tűpróbáig sütöm. A krém: 2 dl tej 2 evőkanál liszt 2 evőkanál cukor 10 dkg vaj 6 dkg porcukor 1/2 teáskanál mandula aroma (színtelen legyen) +kevés kakaópor A lisztet elkeverem a cukorral, felöntöm a tejjel, felforralom. Sűrű lesz, könnyen odakap, ott kell állni mellette végig és kevergetni kell. Néha átkeverem és hagyom kihűlni. Amíg a tészta és a “botcsinált” puding hűl, néhány órás szünetet kell tartani. A puha vajat habosra keverem a porcukorral, majd kanalanként hozzáadom a tejjel felhőzött lisztes kulimászt. Végül még belekeverek egy teáskanál mandula aromát. A tésztát óvatosan elfelezem és megtöltöm a krém felével. A maradék krémmel pedig bevonom a tetejét és az oldalát. Végül kevés kakaóport szitálok a tetejére. A tésztának nagyon jót tesznek a manduladarabok, nem érdemes liszté darálni. A krém illata és íze a marcipánra és az amaretti kekszekre (csókokra) emlékeztet. A keserű kakaópor inkább csak dísz, mint ízfokozó, viszont a kávé nagyon illik mellé.