A sült meggy nem áztatja el a tésztát, intenzív az íze és a tökéletes brownie tésztát a mennyekbe emeli. Télen-nyáron süthető.
Brownie sült meggyel (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
500 g friss vagy fagyasztott meggy
200 g étcsokoládé
125 g vaj (nem margarin, hanem vaj)
125 g cukor + 1 evőkanálnyi
3 tojás
125 g liszt
3 evőkanál kakaópor
csipet só
Először a meggyet kicsit ki kell szárítani, hogy ne nedvesítse meg a tésztát. A kimagozott friss meggyet (vagy a fagyasztóból kivett, kiengedett magozott meggyet) 1 evőkanál kristálycukorral megszórom és 2 óráig állni hagyom. Ezután leszűröm, jól lecsepegtetem, szétterítem egy tepsin és 180 fokos sütőben 20 percig sütöm, majd elzárom a sütőt, a meggyet viszont bent hagyom. (Ezt a műveletet érdemes este vagy reggel megcsinálni, mert a kihűlt meggy kerül a sütibe.)
A sütés és szárítás után a végeredmény a félig aszalt meggy. Ez már nem ereszt levet, de minden fontos ízt magába zárt. (Én ebben az állapotában is szeretem a meggyet. Nagyanyámat az őrületbe kergettem, amikor a hosszadalmas munkával kimagozott és napok óta napon aszalt meggyeket elcsipegettem. Az ablakpárkányra tette és pont elértem…)
Sült meggy. Nem túl fotogén, cserébe viszont ízbomba. (Fotó: Myreille)
A sült meggyes browniehoz az összetört csokoládét és a vajat egy keverőtálba teszem és mikróban 1,5 perc alatt megolvasztom. (Elegánsabb vízgőz felett, de a mikrós megoldás gyors, kényelmes, csak egy edényt kell utána mosogatni és nekem mindig beválik.) A megolvasztott csokoládét és vajat jól összekeverem, majd beleteszem a cukrot és a kakaóport és ismét jól összekeverem.
Felütöm a tojásokat és azokat is a masszához keverem. Beleteszem a csipet sót és a kimért lisztet és megint jól összekeverem. Ezután keverem bele a sült (félig aszalt) meggyet.
Kivajazott sütőtálba öntöm és (nem légkeverésen) 180 fokon 35 perc alatt készre sütöm. 2 órát hagyom pihenni a sütőtálban – ez igen nagy önfegyelmet követel -, majd felkockázom. Elképzeléseim szerint felvert tejszínhab került volna a tetejére, de anélkül is tökéletes. Nem tudom megunni.