A beluga lencse saláta igazi ízbomba. Bónusz: a beluga lencse önmagában is elképesztően finom, és olyan lencse, amit áztatni sem kell.
Beluga (fekete) lencse főzési ideje
Az összes lencseféle közül a beluga lencse a legfinomabb és a leggyorsabban elkészíthető. Nem kell )be)áztatni, elég megmosni és bő vízben feltenni főzni és nagyjából 30 perc alatt készen van. Én szeretem fűszerezni. Salátának és egytálételnek is remek.
Beluga lencse saláta
Hozzávalók:
250 g beluga lencse (fekete lencse) 1 fej lilahagyma 1 nagy paradicsom 1 teáskanál őrölt koriandermag 1/2 teáskanál garam masala fűszerkeverék 1/2 teáskanál őrölt gyömbér 1/2 teáskanál őrölt piros paprika 1/2 teáskanál füstölt piros papika 1/2 teáskanál só nagy csipet chili 2-3 szál újhagyma nagy csokor korianderzöld 1/2 evőkanál olaj (lehet olíva, napraforgó vagy repce is)
A beluga lencsét megmosom.
A lilahagymát apróra vágyom és az olajon elkezdem dinsztelni. Rádobom az őrölt koriandermagot, a garam masala fűszerkeveréket és az őrölt gyömbért és 1 percig pirítom.
Ráteszem a beluga lencsét és felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi. Sózom, rászórom a háromféle paprikát, az édes piros paprikát, a füstöltet és a chilit. Elkeverem és felforralom.
A paradicsomot apróra kockázom és a lencséhez keverem.
Lefedem és nagyjából 30 perc alatt puhára főzöm. Néha ránézek, ha kell, kevés vizet teszek még alá, de arra ügyelek, hogy a végeredméyn “pergő” lencse legyen.
A forró, fűszeres beluga lencsét tányérra szedem és alaposan megszórom a felaprított korianderzölddel és a felkarikázott újhagymával.
A beluga lencse saláta langyosan és hidegen is remek étel.
Beluga lencse curry
A beluga lencsével van egy másik kedvenc receptem is. Ugyanúgy kezdődik, mint a beluga lencse saláta. Amikor megfőtt a fűszeres beluga lencse 1 dl tejszínt és 2 dl (dobozos) paradicsomlevet öntök rá. Összeforralom és kész. Én erre is szoktam újhagymát karikázni.