Klasszikus mákos és diós, de van meglepő túrós-barackos is. Bejgli receptgyűjtemény. Tihi legény volt a gáton és nagy fába vágta a fejszéjét: nem csak receptet kért az anyukájától, de meg is sütötte a bejglit. Tihi: Gyümölcsös-Túrós Bejgli Bejglit még sosem készítettünk. Ennek legfőbb oka, hogy se a diós, se a mákos töltelék nem különösebben vonz bennünket, de a karácsony mégiscsak bejgliszezon, és persze lehet abba mást is tölteni, nem kéne hát kihagyni. Úgyhogy feltárcsáztam anyámat, a konyhatündért, ugyan mondja már el, hogyan is készíti ő bejglit. A hozzávalók: 250 g simaliszt 250 g rétesliszt 25 dkg margarin 1 dl tejföl (plusz maradjon még egy kis tartalék) 1 ek porcukor 2 dkg élesztő (vagy 1 tasak élesztőpor) csipet só 2+1 tojás 1 kg tehéntúró 1 citrom reszelt héja két púpos evőkanál kristálycukor 2 szem őszibarack kompót húsa két teáskanál vanília eszencia (vagy 1 csomag vaníliás cukor) Tészta A meglangyosított 1 dl tejfölbe el kell keverni az 1 evőkanálnyi porcukrot, és hozzáadni az élesztőt. Hagyni, hogy egy kicsit felfusson. Közben a kétféle lisztet össze kell keverni, és a margarint szárazon elmorzsolni benne.Az élesztővel felfuttatott tejfölt, a két tojást, csipet sót össze kell keverni ezzel a liszttel, és könnyön nyújtható lágy tésztát gyúrni belőle. Ha szükséges, akkor még a tartalék tejföllel, vagy kevés liszttel igazíthatunk a fazonján. A végén cipóformában hidegre kell tenni legalább egy éjszakára, hadd pihenje ki a gyúrás fáradalmait. Másnap az elkészítéshez a tésztát ki kell nyújtani. Ha két rudat akarunk belőle, akkor lehet egy kicsit vastagabbra, ha három rudat, akkor vékonyabbra nyújtani. Töltelék A túrót elkeverni az apróra kockázott őszibarack kompóttal, cukorral, citromhéjjal és vanília esszenciával. Ennyi. A kóstolással óvatosan, hogy maradjon még a bejglibe is. A bekevert túrótöltelék felkenése előtt a kinyújtott tésztát meg kell hinteni egy kis búzadarával vagy zsemlemorzsával, ami a túróból távozó nedveket felissza. Aztán jöhet a kenet. Ha kész, akkor jó szorosan fel kell tekerni, a végeit pedig belülre visszahajtani, hogy sütéskor ne szökhessen meg a töltelék. Praktika: a tésztát egy belisztezett konyharuhán nyújtsuk ki, így a feltekeréskor a konyharuha segítségével szakadásmentesen lehet a bejglirudakat megformázni! Egy tojást fel kell verni, és ezzel megkenni a rudak tetejét, majd ismét egy félóra majdnem_csöndes_pihenő következik. A pihenő ideje alatt a maradék tojáskenet használjuk még el a rudak tetejére. Közben gyújtsuk be a sütőt, hogy a pihenő végére 170-180 fokra bemelegedjen. Ebben a hidegben amúgy is jól jön kiegészítő fűtésként. A tepsire rakott, felkent bejglirudakat ezen a hőmérsékleten kell kb fél órát sütni. Közben oda kell rá figyelni; hogy ha esetleg korán kezdene pirulni a teteje, érdemes egy kicsit a sütő melegéből visszavenni, hogy belül is rendesen átsülhessen. Ja, és még valami: ne felejtsétek el sütőbe kerülés előtt megszurkálni hústűvel a bejglirudak tetejét! Nanon rögtön két receptet küldött és azonnal nyilvánvalóvá válik, mi a különbség a bejgli és a kalács között: Nanon: Hagyományos bejgli, családi recept alapján Itt van Dédanyám bejgli receptje, ami alapján jelenleg 90 éves Nagyanyám és Édesanya is készíti a bejglit. Én is “anyabejgli-függő” vagyok, csupán egyszer próbálkoztam az elkészítésével – főleg, hogy a húsvétot és karácsonyt otthon töltjük, nagy családi körben. Dédanyám beiglije: Hozzávalók: 2dl tej 3dkg élesztő 4 szem mokkacukor (Ezeket felfuttatjuk.) 50dkg liszt 25dkg margarin (Ezeket együtt elmorzsoljuk.) 1 teáskanál só 5dkg kristálycukor 2 egész tojás Elkészítés módja: A hozzávalókat összedolgozzuk és 2 órán át deszkán letakarva pihentetjük. 3 cipót formálunk belőle, téglalap alakúra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, felcsavarjuk. A tetejét tojással megkenjük. Ismét kelesztjük – ezúttal 1 órán át. Utána tojásfehérjével átkenjük és 1/2 órára hideg helyre tesszük. Sütőbe helyezés előtt oldalait villával gyengén megszúrkáljuk. 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk! Diótöltelék: 15dkg dió, 10dkg porcukor, 10dkg keksz-morzsa, citromhéj, 5dkg mazsola, 1,5dl víz. A vízből és a cukorból szirupot főzünk és ebbe öntjük bele a többi hozzávalót, “összefőzzük.” Máktöltelék: 25dkg mák, 20dkg cukor, 2dl tej, 1csomag vaníliás cukor, citromhéj, 2 evőkanál búzadara. (Ebbe is mehet mazsola.) A cukorral és a tejjel szirupot készítünk, majd beletesszük a többi hozzávaló és “összefőzzük”. Még azt is tanultam Nagyanyámtól, ha valamibe cukor kell, abba egy halovány (a csipetnél is kevesebb) sót azért tegyünk, jobban kijönnek az ízek… (Szeretem ezeket a mértékegységeket amúgy, gyerekkoromban, rutintalan “szakácsként” fogalmam sem volt, hogy melyik ételnél mennyit jelentenek ezek a dolgok, mert ugyebár nem ugyanannyit egyik, illetve másik étel esetében.) Aztán van, amikor bejgli helyett kalács készül… Anya kelt tésztája “mindenhez”: Hozzávalók: 55dkg liszt 1 egész tojás 1 “lapátka” só 2 db tojás sárgája 5 dkg kristálycukor 5 szem mokkacukor 5 dkg élesztő 1-1,5dl langyos tej 1/2dl étolaj vagy olvasztott vaj Elkészítés módja: Langyos tálba beletesszük a langyos lisztet, cukrot, sót. A közepébe öntjük a mokkacukorral langyos tejben felfuttatott élesztőt és az olajat. Géppel adig dolgozzuk, amíg a tál oldalától elválik. Alálisztezünk, letakarjuk, langyos helyen a kétszeresére kelesztjük. Ha kézzel dolgozunk, a szakácsnő keze is langyos legyen! (Nekem ez a mondta tetszik!) Tekerhetjük, fonhatjuk, tölteléket is tehetünk bele. A tetejét tojással megkenjük. (A fánk anyagának is megfelel, csak az esetben több tojást teszünk bele és 1/2 dl runot is.) Pupilda tudja a bejgli titkát: sok töltelék kevés tészta. Pupilda: Jól bevált bejgli receptje 22 éves voltam, amikor Karácsony előtt 2 nappal meghalt a nagymamám, addig mindig ő készítette a bejglit, mivel a szüleimnek a Karácsony előtti időszak a legdolgosabb és mivel együtt éltünk. Szóval: anyukám Karácsonykor mindig dolgozott, ezért a következő évben én álltam neki a bejgli sütögetésének, amit még előtte sosem csináltam, csak mindig ott kotnyeleskedtem a nagyi körül, ezért a tudat alatti mozdulatok megvoltak, ezt kellet valahogy a valóságba helyezni. Ő (és most már én is) 2-félét készített, mákos és dióst sok-sok mazsolával, kevés tésztával. Tészta: 0,5 kg lisztet elmorzsolunk 25 dkg margarinnal, hozzáadunk 2 ek. cukorral folyósított 3-4 dkg friss élesztőt, kevés sót, 1 ek porcukrot, 1 ek rumot, reszelt citromhéjat és levet. 3 tojás sárgájából elveszünk annyit, amennyi a bejglik 2-szeri megkenéséhez kell, a többit 1 dl tejföllel összekeverve a tésztához adjuk és jól összedolgozzuk. Jó 2 ökölnyi gombócokat gyúrunk belőle, ebből kb. 6 lesz, attól függ, milyen nagyot szeretnénk, ha kevesebb az sem baj. A gombócokat kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, tűvel megszurkáljuk, bekenjük a tojássárgájával, ha megszáradt, akkor még egyszer megkenjük. Ezalatt szépen megkelnek és közepesen meleg sütőben megsütjük. Töltelék: 0,5 kg liszthez: 20-25 dkg mák, 20-25 dkg dió (ha 2-félét csinálunk), 20-20 dkg cukor, tej. Sajnos nem tudom, hogy mennyi tej, mert az érzés után megy. Mondjuk kezdjük 1,5 dl-vel, aztán meglátjátok, szóval a cukrot a tejjel felmelegítjük és hozzáadjuk a mákot, diót és jól felfőzzük, hogy olyan kellemesen kenhető állagú legyen, de nem folyós, adunk hozzá vaníliás cukrot, reszelünk bele citromhéjat és ízlés szerint mazsolát. (én mindig többet csinálok a töltelékből, mert olyan finom melegen, hogy mindig egy csomót megeszek belőle). Az én bejglim majdnem mindig megrepednek, de csak azért, mert én tényleg papírvékonyra nyújtom és nagyon megpakolom töltelékkel, ha egy picit vastagabb a tészta, akkor jobban egyben marad. Ha megsült és kihűlt, akkor egyenként folpackba csomagolom, így nem tud kiszáradni és sokáig friss marad! Az ünnepek után, ha marad még bejgli, akkor főzök egy jó kis vaníliasodót és az összeszeletelt bejglit meglocsolom vele, egy leves mellé kitűnő második! Szép napot, jó sütögetést!