Egyszerű, finom és meglepő. A cheesecake-kel nem lehet hibázni, a banán-mogyoróvaj pedig különleges párosítás.
Banán-mogyoróvaj cheesecake (Fotó: Myreille)
Elvis Presley, aki rajongott a mogyoróvajas-banános szendvicsért, imádta volna ezt a tortát, illetve a torta nyomán könnyű megérteni, miért is imádta Elvis a banán-mogyoróvaj kombót. A banán-mogyoróvaj cheesecake krémjében a banán, kekszes-morzsás tésztájában a mogyoróvaj dominál. Liszt csak annyi van benne, amennyi a kekszben, az édes ízért a banán felel, és a tortába csak 5 dkg nádcukor kerül a kekszben található cukron kívül.
Hozzávalók:
Alap:
10 dkg sós, pörkölt mogyoró
1 csomag (225 g) zabkeksz
Krém:
4 érett banán
5 dkg nádcukor
4 tojás
2 dl tejszín
1 teáskanál rumaroma
Szükséges még egy konyhai, forgókéses aprítógép, nagy edénnyel.
1. A banánokat megmosom, majd héjastól egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom. 15-20 perc alatt 200 Celsius fokos sütőben addig sütöm, amíg a héjuk megfeketedik. Kiveszem és hagyom langyosra hűlni.
Sült banán. A banán egyik legjobb formája és isteni finom lesz így a krém. Édes, krémes és finoman banános. (Fotó: Myreille)
2. A sós, pörkölt mogyorót a forgókéses aprítóba teszem és addig keverem, amíg a elkészül a mogyoróvaj. Beleszórom a kekszet és addig keverem – néha kanállal megforgatom – amíg a kekszből morzsa lesz és elegyedik a mogyoróvajjal.
3. 26 centis kapcsos tortaforma aljára nyomkodom a mogyoróvajas kekszmorzsát és 5 percre beteszem a sütőbe, miután banán megsült.
Ezután várni kell 30 percet. Én elzártam, majd újra begyújtottam a sütőt.
4. A konyhai aprítót nem kell elmosni, hanem a meghűlt, megpucolt banánokat beleteszem és krémmé mixelem. (Óvatosan kóstolni, mert nagyon-nagyon finom!)
5. A banános krémhez adom a nádcukrot – egy pici cukor még kell a banánon kívül, de nem sok 5 dkg éppen elég – és elkeverem, majd mehetnek bele egyesével a tojások, végül pedig a tejszín és a rumaroma. Elkeverem, majd a masszát a mogyorós-kekszes alapra öntöm.
6. A tortát beteszem a sütőbe és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a krém megszilárdult, azaz nem folyik, de még remeg.
7. Először szobahőmérsékleten hagyom kihűlni, majd a hűtőben pihen 2-3 órát.
Finoman banános, érdekesen mogyorós-ropogós és gyorsan telít.
Banán-mogyoróvaj cheesecake (Fotó: Myreille)
A krém banános, a morzsás tészta ropogót. (Fotó: Myreille)