Roppant bonyolultnak tűnik egy szép amerikai pitét megsütni, azonban a látszat csal. Csupán 7 hozzávaló kell a pitéhez és gyorsan, egyszerűen készül.
Hozzávalók az édes alaptésztához: 40 dkg liszt 25 dkg margarin 2 és fél evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot, ha ilyen nincs, akkor 2 evőkanál cukor és egy csomag vaníliás cukor vagy 2,5 evőkanál cukor és egy fél vanília kikapart magjai) kb. 5-6 ek hideg víz csipet só A tészta hozzávalóit egy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. 2/3 – 1/3 arányban elosztom a tésztát és külön-külön folpackba csomagolom és legalább 30 percre a hűtőbe teszem. Őszibarackos töltelék: 1 kg őszibarack (nekünk sehonnai bitang magántermő barackunk van, ami most érik. Apró, de ízletes.) 3 evőkanál vaníliás cukor (nálam sima kristálycukorban álldogál egy vaníliarúd és ebből vettem a cukrot…) 2 evőkanál búzadara Az őszibarackokat meghámozom, kimagozom és vékony szeletekre vágom. Megcukrozom és állni hagyom. A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom és egy 26 centis tortaformába teszem úgy, hogy 4-5 centis széle legyen. Az őszibarackba keverem a búzadarát és az egészet a tésztára öntöm, elterítem és kicsit megnyomkodom, hogy tömörebb legyen. A kisebbik tésztagombócot nagyjából kör alakúra nyújtom, kb. 2 centivel legyen nagyobb, mint a tortaforma. (Akinek van pitetálja ne pepecseljen tortaformával!) A pitét lefedem a tésztával és két tésztaszélet összenyomkodom. Csinálok fodrokat is. A pite tetejét megkenem fél evőkanál (laktózmentes) tejjel és megszórom 1 evőkanál cukorral. Ez elhagyható, de finom, érdemes rászánni azt a két pillanatot. A pite tetején lékeket vágok a gőznek és 180 fokos sütőben 1 óráig sütöttem, amíg a teteje megpirult. Én langyosan is szeretem – bár állítólag úgy megüli a gyomrot, igaz, az enyémet soha – és hidegen is isteni. Természetesen a gombóc vaníliafagyi bármikor mehet mellé. Őszibarackos pite (Fotó: Myreille) Ha tetszett a recept, akkor kövest a moksha.hu-t a Facebookon is!>>>