Az eper maximális kihasználása, ha először cukorban megizzasztom, a levéből édes és bódító likőrt készítek, a maradékból pedig lekvárt.
Egyre jobban hasonlítok anyura és a nagyira. A vizet, amiben az epret mostam a virágoskertre öntöztem, mert az ország egész területén áll a sár a sok esőtől, kivéve nálunk, ahol tegnap és tegnapelőtt porzott az út rendesen. Aztán a 2 kiló eperből négyféle dolgot készítek: “eperlikőrt” gyerekeknek (amit leginkább eperszörpre hasonlít), eperlikőrt felnőtteknek, friss eperlekvárt a reggeli joghurthoz és eperlekvárt télire. Hozzávalók: 2 kg eper 50 dkg cukor + cukor a lekvárhoz 1 citrom 3 dl vodka Az epret megmosom, lecsumázom és egy nagy edénybe teszem és lecukrozom. 1 napra a hűtőbe teszem. (Amikor elkezd levet ereszteni, tiszta kanállal átkeverem.) Másnap vagy másfél nap múlva merőkanállal lemerem az eper levét (nekem 7 dl lett), belecsavarom egy citrom levét – gyereknek ebben a fázisban veszek ki 3 evőkanállal felöntöttem vízzel, hogy még édes és sűrű maradjon, így ő is ivott eperlikőrt, rá is kapott az ízére – és a maradékot felöntöm a vodkával. (Vodkából mehet bele több is, ha valaki ütősebbre szeretné, de én könnyű női csevejhez méreteztem, ráadásul plusz vodkát bármikor lehet bele tenni, kivenni viszont nem.) Nem szűrtem át az eperlikőrt így rusztikus, némi epermaggal és eperszőrrel, de nekem tetszik, az ízén nem változtat, de aki tiszta piát szeretne, szűrje át. A lecukrozott eperszemeket a rajtuk maradt kevés lével felteszem főni. Először megvárom, hogy még több levet eresszen – és ilyenkor veszek ki két merőkanállal egy tiszta üvegbe, mert reggeli joghurtokba isteni a friss eperlekvár (hűtőbe kell tárolni) -, teszek még bele cukrot (szemre csináltam, nem mértem), majd üvegekbe teszem, tartósítószert teszek a tetejére, lezárom és száraz dunsztban hagyom kihűlni. Mivel az eperlikőr alkoholt tartalmaz, csak felnőttek fogyasszák és persze mértékkel!