A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a pulykahús, én mégis ritkán főzök-sütök vele. Egyszerűen így alakult. Most viszont kedvet kaptam hozzá! Tudtad ezeket a pulykahúsról? 1. Szemrevaló szárnyas Ki gondolná, hogy a pulyka a legszemrevalóbb a szárnyasok között? Márpedig a top 10-ben szerepel a szemvédő ételek listáján, a kiemelkedően magas cinktartalmának köszönhetően. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében. A pulyka tehát ízletesen tesz éleslátóvá! 2. A legsoványabb hús Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint például a száraz csirkehús. Ráadásul a „nagyüzemi” csirkével ellentétben legalább 6 hónap, mire felnő, így van ideje természetesen fejlődni, és magába gyűjteni a tápanyagokat. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot, így egy könnyed, nyári grillpartyra is remek választás lehet. 3. Szántóföldtől az asztalig Létezik garantáltan minőségi pulykahús, így akiknek az is fontos, hogy tudják, honnan jön a húskészítmény, és mit tartalmaz, azok is biztosra mehetnek. A pulykahúsban piacvezető Gallicoop szakemberei egy olyan zárt rendszert alakítottak ki, ahol a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Mindenki biztos lehet abban, hogy a hazai takarmánnyal etetett, Magyarországon tenyésztett és tartott állatokból készített pulykahús termékek minden előírásnak megfelelnek. Visszakövethető a pulykahús származása is, ami 100%-os garanciát jelent a biztonságra, a minőségre és a finom ízekre. 4. Triptofán Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. Nyilván a csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy egészségesebb. 5. Miért nem eszünk pulykatojást? Bár a pulykahús jól ismert, a pulykatojás kifejezetten ritka fogásnak számít, és nagyon is ehető. Az íze közel áll a tyúktojáséhoz, a mérete viszont annak a másfélszerese. A 19. század végéig még az éttermek is szívesen dolgoztak vele, azóta azonban szinte teljesen kiveszett a konyhánkból. Ennek az az oka, hogy egyrészt a pulyka ritkán rak tojást, miközben több helyet és több táplálékot is igényel, mint egy csirke. (Ha tehetjük, szerezzünk pulykatojást, és próbáljuk ki!) Ananászos pulykanyárs Hozzávalók: 30 dkg pulykamellfilé 4 karika konzerv ananász 2 ek olívaolaj 1 ek szójaszósz só, bors A szójaszószt összekeverjük az olajjal, sóval, borssal. A húst felkockázzuk és a pácba forgatjuk. Kb. fél órát állni hagyjuk. Az ananászkarikákat négybe vágjuk. Felváltva a hússal a nyársra húzzuk. Grillen, kb. 20 perc alatt megsütjük, közben a páclével időnként meglocsoljuk. Ui: A pulykás tényeket és a receptet a Gallicoop-tól kaptam, klassznak gondoltam, ezért osztottam meg veletek. Én ezt az ananászos pulykanyársat biztosan kipróbálom, mert már attól összefut a nyál a számban, ha elméletben lefőzöm. Annyi változtatást tervezek, nem is én lennék, ha nem terveznék némi változtatást, hogy konzerv helyett friss ananásszal sütöm majd.