Az almás crumble az egyik legegyszerűbb desszert, mégse lehet ráunni. Most karamellel és őrölt gyömbérrel készítettem. Aki a crumble alapreceptjét tudja – alulra a gyümölcs, tetejére cukorból, lisztből és vajból készült morzsa -, mindent tud. A gyümölcsök tetszőlegesen variálhatóak (mehet bele szilva, rebarbara, alma, de alma-körte vagy sárgabarack-meggy is), a tészta pedig kedv szerint fűszerezhető. Én azért szeretem a crumble-t, mert kevés tészta tartozik sok gyümölcshöz és gyorsan elkészül.
Az almás crumble nagy őszi kedvencünk, készítem minimál verzióban, amikor az almakockákra a klasszikus cukor, liszt, vaj morzsát csupán fahéjjal ízesítem, de az se sokkal bonyolultabb, ha összetettebb ízvilágra vágyom.
Hozzávalók: 5-8 alma (kb. 50-60 dkg) 15 dkg liszt 12 dkg cukor 8 dkg vaj 1 citrom reszelt héja (csak kezeletlen citrom legyen!) negyed teáskanál őrölt fahéj negyed teáskanál őrölt gyömbér nagy csipet őrölt vanília 3 evőkanál cukor
3 evőkanál cukorból karamellt főzök egy lábasban és a forró karamellt vékonyan a sütőtál aljára csorgatom. (A sütőtálat nem kell kivajazni.)
Az almákat megpucolom és falatnyi kockákra vágom, majd a karamell tetejére szórom.
A cukrot összekeverem a liszttel, az őrölt fahéjjal, gyömbérrel és vaníliával, belekeverem a citrom reszelt héját, majd az egészet összemorzsolom a vajjal.
A fűszeres morzsát az almakockákra szórom és 180 fokos sütőben 45 percig sütöm. Ezalatt aranybarnára sül a morzsa, az alma pedig megpuhul és magába szívja a karamellt.
Még több crumble-variációt itt találsz!