Moksha.hu > KONYHA > 30 PERC > A világ legjobb smarnija, avagy a kényeztető császármorzsa
A világ legjobb smarnija, avagy a kényeztető császármorzsa
Myreille - Publikálva:
Gyorsan, finomat, édeset. A császármorzsát gyerekkorom óta szeretem és nem tudom megunni, a legjobb receptet a véletlen szülte.
A legfinomabb smarni, avagy a kényeztető császármorzsa (Fotó: Myreille)
A smarni alaprecept éppen megfelelő, ám egyik nap – éppen aznap, amikor borús, esős idő volt és az autó is benyögte az unalmast – nem volt otthon tej, de volt otthon sűrű habtejszín és mindenféle földi jó. A világ legjobb smarnija mentette meg a napot.
Hozzávalók:
3 tojás
2 dl sűrű, habtejszín
3 púpos evőkanál (kb 6-7 dkg) liszt
1 kiskanál vaj
csipet só
cukor
sárgabaracklekvár
A tojásokat a habtejszínnel simára keverem, majd beleteszem a lisztet és a csipet sót, és habverővel simára keverem.
Teflon serpenyőben megolvasztom a vajat – és amíg a vaj megolvad kicsit áll és sűrűsödik a tészta -, majd amikor jó forró, beleöntöm a masszát. Keverem, forgatom, megsütöm. Nagy lángon kell dolgozni, gyors mozdulatokkal és nem szabad kiszárítani a morzsát. Két dologtól függ, hogy mennyire lesz morzsás: mennyire jó a serpenyő, azaz mennyire tapad és mennyire darabolom a tésztát.
Forrón megszórom kristálycukorral – persze lehet porcukorral is, ki hogyan szereti – és meglocsolom házi sárgabaracklekvárral.
Kényeztető smarni (Fotó: Myreille)
A legfinomabb császármorzsa cukorral és sárgabaracklekvárral (Fotó: Myreille)